Priča o Slešu i njegovom čuvenom šeširu: Trebalo je da bude jednokratna fora, ali…

0
270
Slash/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Od trenutka kada su se Guns N’ Roses probili na svetsku scenu 1987. godine, jedna od najprepoznatljivijih karakteristika benda bio je gitarista sa kovrdžavom kosom koji nosi šešir.

Kako je Sleš počeo da nosi svoj čuveni šešir?

Još 2010. godine, gitarista je rekao za Associated Press kako je prvi put naišao na šešir, otkrivajući:

– Ušao sam u prodavnicu na Melrouzu u Los Anđelesu i video šešir, i pomislio, ‘Ovo izgleda kul.’ A imali smo nastup te večeri, tako da sam definitivno tražio nešto da obučem za tu svirku – rekao je.

S malo novca, odlučio je da izađe iz butika s tim šeširom i ukrasi ga delovima kaiša koji je prethodno kupio na nekom drugom mestu.

Nuno naširoko objasnio svoju izjavu da Sleš “ne može da svira Rijanine pesme”…

2022. godine, detaljnije je objasnio situaciju Konanu O’Brajanu u podcastu “Conan O’Brien Needs a Friend”:

– Sećam se da su postojale dve prodavnice – Leathers and Treasures i Retail Slut pored. Tem Daun, pevač benda Faster Pussycat, ranije je radio u butiku Retail Slut, pa sam zbog toga zapamtio ime. Ušao sam tamo i nisam imao novca. Uvek sam nosio neku vrstu šešira; dopunjavao je svaki moj izgled. Ušao sam tamo i jednostavno sam video taj šešir. Pomislio sam, zašto ne, samo ću ga uzeti i videti šta će se desiti, i tako sam i uradio. Zatim sam otišao do Leathers and Treasures i ukrao kaiš i vratio se u stan u kojem smo Eksl i ja tada živeli. Te večeri smo imali nastup u Viskiju, pa sam uzeo taj kaiš, isekao ga i stavio oko šešira, i nosio sam ga na nastupu – priča on.

Pogledajte kako prepun stadion u Atini peva Slešu rođendansku pesmu…

Iako može da deluje kao loša karma da kradeni predmet postane deo vašeg prepoznatljivog izgleda, Sleš otkriva da mu je šešir na kraju ukraden. Rekao je Hauardu Sternu u intervjuu iz 2020. godine:

– Jednom prilikom, napio sam se u Kethausu i neko mi ga je ukrao, pa sam morao da kupim novi.

Sleš/Photo: Gibson promo

Kako je rečeno u ovom intervjuu, trenutno poseduje četiri šešira, od kojih je poslednji dobio od Lemija Kilmistera.

Zašto je Sleš zadržao izgled sa šeširom?

– Gledanje u publiku me uvek malo nervira i šešir me je činio, ja mislim, mnogo opuštenijim – objasnio je gitarista.

Sleš cenzurisao sopstvenu knjigu: Da sam napisao sve što smo radili ’80-ih verovatno bih bio “kenselovan”…

Dalje je objasnio za irsku stanicu Nova:

– Od te večeri, moj šešir postao je nešto u čemu se osećam udobno. Takođe je postao nešto iza čega mogu da se sakrijem, jer iako volim nastupanje, nikada nisam bio dobar u ostvarivanju kontakta očima sa publikom koja me posmatra, tako da su šešir i kosa preko lica postali moj prepoznatljiv izgled.

– Nosio sam ga sve vreme. Postojao je način da ga povučete preko očiju; mogli ste da se sakrijete iza njega ako ste bili zaista nervozni. Bio je sjajan za dane sa lošom frizurom. Nisam imao nameru da to bude dogoročno rešenje – nastavio je.

Pogledajte kako su Sleš i Bili Gibons pokidali na koncertu u čast Lynyrd Skynyrd

Dalje je objasnio:

– Stavim šešir, i niko ne zna ko sam i šta radim i šta planiram. Mogu da vas vidim, a vi mene ne možete. To je zaista odlična stvar. I dan danas ne mogu da gledam direktno u publiku, a kada navučem šešir preko očiju, osećam se manje zastrašeno.

Sleš nikada nije planirao da šešir bude deo imidža

Kako je Sleš rekao Sternu, ideja je bila da nosi šešir samo na jednom nastupu.

– Nije bilo namerno. Nisam to nameravao. Ali postao je prepoznatljiv detalj.

Šeširom je skrivao svoju stidljivost. Neko vreme ga je čak nosio i van bine, ali Sleš kaže da to više nije slučaj ovih dana.

– Nosim ga na sceni i za fotografije, ali ne nosim ga na ulici više. To bi bilo smešno.

Urbane legende nisu tačne… Sleš otkrio kako je stvarno nastao legendarni rif iz pesme “Sweet Child O’ Mine”

Kada je Stern pitao o praktičnosti šešira, Sleš mu je odgovorio:

– Visok taman je dovoljno visok, ali i dovoljno nizak da ne bude srušen na vetru. Zapravo, ne znam kako to radim, ali moj šešir zaista ostaje na glavi.

Kako se Sleš vratio u GN’R?

Sleš je sa šeširom bio prepoznatljiv skoro koliko i pevač, Eksl Rouz, tokom prvih godina benda. Ipak, na kraju su svi članovi benda, izuzev Rouza, napustili grupu tokom devedesetih.

Sleš je osnovao bend Slash’s Snakepit kao svoj solo projekat i uživao je u velikom uspehu na dva albuma sa supergrupom Velvet Revolver, te je na kraju formirao još jedan solo bend sa Majls Kenedijem koji i danas objavljuje albume i nastupa.

Sleš: Stvarno mi ne smeta što će me uvek znati kao “onog momka” iz Guns N’ Roses…

Ali, mnogi fanovi su žudeli za bendom Guns N’ Roses iz ere albuma “Appetite for Destruction”, i do 2016. godine su im se približili koliko su mogli. Sleš i Daf Mekejgan su se pridružili Rouzu u promenjenom sastavu benda koji je još uvek imao neke članove iz ere albuma “Chinese Democracy”. Ta postava je krenula na turneju 2016. godine kao deo “Not in This Lifetime” turneje i nastavili su sa turnejama u godinama koje su usledile.

HL/Izvor: loudwire.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime