Priča o malom-velikom heroju… Premijera predstave “Mali kaplar” 11. oktobra u pozorištu Duško Radović

0
323
Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj
Oglasi

Premijera predstave “Mali kaplar” Igora Bojovića, u režiji Saše Gabrića održaće se u sredu 11. oktobra u 20:00 časova u Malom pozorištu Duško Radović.

Ova potresna i jedinstvena priča u srpskoj istoriji, o dečaku kome je rat oduzeo i porodicu i detinjstvo, sadrži u sebi priču o golgoti i vaskrsu našeg  malog naroda u velikoj borbi za opstanak.

Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj
Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj

Predstava “Mali kaplar” otkriva herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili Srbiju 1914. godine biti primoran da napusti svoje spaljeno selo u okolini Loznice i krene u beg zajedno sa srpskom vojskom.

Dečak silom prilika postaje ratni heroj i kaplar u redovima majora Tucovića. Učestvuje u bici kod Mojkovca, ali odbija da ostane u Crnoj Gori kao ratno siroče, već se tajno pridružuje vojsci koja se povlači preko Albanije.

Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj
Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj

Lik malog kaplara svedoči o nestvarnoj hrabrosti i rodoljublju dece koja su doživela ratne traume.  Tragedija gubitka cele porodice u jednom danu, od jednog običnog dečaka, stvorila je hladnokrvnog ratnika – osvetnika. Ipak, ova ratna drama završava se tako što se u malom junaku budi duh praštanja.

U predstavi igraju: Marko Dedić/ Danilo Antić (Momčilo Gavrić), Božidar Stošić (Deda Miloje), Bojan Lazarov (Major Stevan Tucović), Alek Rodić (General Živojin Mišić), Lazar Miljković (Vojnik Radosavljević), Lena Ćuruvija Đurica (Engleska bolničarka), Katarina Dimitrijević (Jelena Gavrić).

Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj
Mali kaplar/ Photo: N. Kukolj

Predstava je namenjena starijim razredima osnovne škole i u formi školskog časa kroz dramsku radnju otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti – dečaka Momčila Gavrića.

Prva repriza predstave je u četvrtak 12. oktobra u 20:00 časova.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime