Preminuo novinar i pisac Petar Luković, njegove rok kritike iz Džuboksa ušle su u legendu…

5
2721
Pera Luković/ Photo: youtube.com printscreen @ElektronskeNovine
Oglasi

U Beogradu je jutros, posle duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar Duge. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su Džuboks, Mladost, Polet, Nedelja, Nedeljna Dalmacija, Politika, Oslobođenje, Vjesnik, Rok 82 i Rok.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala E-novine, radio je za beogradski nedeljnik Vreme, gde je jedno vreme bio i zamenik glavnog urednika, pisao je i za Našu Borbu.

Za hrvatski satirični nedeljnik Feral Tribune pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima Reporter iz Beograda, Dani iz Sarajeva i Mladina iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa X Zabava i radio za RTV Pink. Objavio je i tri knjige: “Bolja prošlost”, “Ćorava Kutija” i “Godine raspada – hronika srpske propasti”. Nagradu “Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas “Staša Marinković” je dobio 2001. Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010.godine

Oglasi

5 KOMENTARA

  1. sjecam se sedamdesetih kad sam se tek upoznavao s rock muzikom… njegove legendarne recenzije (i sunda koji je tada imao poseban porez) bile su top, naravno i dobrih izdanja… jedva sam cekao novi broj na kiosku i bukvalno gutao njegove tekstove… R.I.P. Pero

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime