Preminuo Dragoljub Crnčević Crnke, jedan od najvećih srpskih bluzera

0
2117
Dragoljub Crbčević Crnke, screenshot YouTube
Oglasi

Dragoljub Crnčević Crnke, frontmen, pevač i gitarista, jednog od naših najboljih bluz bendova Point Blank, preminuo je danas posle duge i teške bolesti, preneli su njegovi brojni prijatelji i saradnici na društvenim mrežama.

Od svirki na stanicama metroa u Parizu, do “Gitarologije”, albuma čiji značaj nadilazi okvire srpske scene. Od istraživanja korena bluza, do autorskih pesama koje imaju milione pregleda. Od svirki sa školskim drugovima, do vođe jednog od najznačajnijih srpskih bluz bendova. To je bio Crnke.

Dr. Project Point Blank Blues Band Crnke je osnovao leta 1983. zajedno sa svojim prijateljima Timotijem Dejvisom (SAD), Majklom Salcom (Australija) i Draganom Markovićem. Salc je ubrzo napustio grupu, pa ga je za bubnjevima zamenio Miroljub Vilotijević. Pred snimanje drugog albuma (1985), odlazi i Dejvis, a umesto njega dolazi Saša Labudović, sa kojim su snimili ovaj album.

Grupa se rastura 1991, pa Crnčević ponovo okuplja grupu, ovoga puta kao trio u kome uz njega sviraju i Rade Bulatović i Miroslav Karlović, i tako snima i izdaje svoj treći album pod nazivom “Southern Comfort”, a nakon njegovog izlaska, zbog ratne krize iz 1991. grupa se razilazi.

Crnčević 1995. okuplja novu ekipu u kojoj, pored nekadašnjeg člana Aleksandra Kozakijevića, sviraju i Darko Grujić, Darko Petrović i Goran Hans Lotar Ilić – Bebe. Ova postava snima album “Sunny Sky”, ali onda, nedugo posle Božića 1998, svi članovi osim Crnčevića i Grujića napuštaju grupu.

Nakon toga, u grupu dolaze dva mlada člana, Zoran Milenković (bas) i Jovan Pejčinović (bubnjevi) i grupa od tada nastupa u istom sastavu. Tokom 2000. snimaju album “Blue Deal”, na kome gostuje britanski svirač usne harmonike, Džon O’Liri.

U decembru 2012. izdaju album “Unforgiven” za izdavačku kuću Kalpa Solutions, a nakon toga održavaju dva oproštajna koncerta koji su istovremeno bili i promocija albuma.

Grupa se ponovo okuplja 2015, kada počinju sa snimanjem dvostrukog albuma “Гитарологија/Guitarology”. Snimanje hje trajalo osam meseci i na albumu gostuju neki od najznačajnijih muzičara srpske i bivše jugoslovenske bluz i rok scene, Album izlazi u novembru 2015. kao dvostruki kompakt disk u izdanju PGP RTS. Na prvom disku su pesme sa gostujućim pevačima, a na drugom iste matrice na kojima na engleskom peva Dragoljub Crnčević.

Pogledajte jedno od poslednjih gostovanja Dragoljuba Crnčeviča Crnketa u emisiji Belgrade Backstage Pass 011, 2021. godine:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime