Preminuo čuveni reditelj Božidar Bota Nikolić, čovek koji je “izmislio” Breda Pita

0
507
Oglasi
Božidar Bota Nikolić/Photo: YouTube printscreen
Božidar Bota Nikolić/Photo: YouTube printscreen

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 79. godini.

Bolovao je od korone i bio je na respiratoru.

 Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostarenja poput “Balkanskog špijuna” (zajedno sa Dušanom Kovačevićem), “Tri karte za Holivud”, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju “Tamna strana Sunca”. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film “Beštije” (1978), a onda i za “Život je lep” (1985).

Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za “Balkanskog špijuna”.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Pogledajte jedan od poslednjih intervjua sa velikim umetnikom:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime