Preminuo Alfredo Kasteli, čovek koji je stvorio Martija Misteriju…

0
944
Alfredo Kasteli, wikipedia.org
Oglasi

Alfredo Kasteli, velikan stripa, kritičar, esejista, scenarista, urednik, tvorac “Martija Misterije” preminuo je u 76. godini.

Rođen je u Milanu, a svoju strip karijeru započeo u ranoj mladosti, stvarajući strip “Scheletrino”, humorističnu seriju za talijanski strip “Diabolik”. Tada je imao samo 16 godina.

Kasteli je 1967. godine počeo da piše scenarije za nekoliko italijanskih stripova, uključujući “Pedrito el Drito” i “Piccola Eva” koje su objavili Universo, Cucciolo i Tiramolla za Edizioni Alpe i Topolino za Mondadori.

Misterija zvana Marti

Kasteli je svoju delatnost proširio na televiziju, napisavši nekoliko reklama, kao i seriju “Cappuccetto a Pois” s Marijom Perego i scenario za film “Il tunel sotto il mondo”.

Godine 1978. Kasteli je za magazin Supergulp napisao avanture Alana Kvatermaina, istraživača specijalizovanog za arheološke misterije koji su nagovestili najpoznatije Kastelijevo stvaralaštvo.

Marti Misterija/Promo

Te iste godine Alfredo započinje saradnju s izdavačem Serđom Bonelijem, pišući priče za stripove “Zagor” i “Mister No”, a dve godine kasnije, poslao je ideju za novu seriju Boneliju o njujorškom istraživaču naučnih misterijea. I 1982. stvorio je Martija Misteriju.

Godine 1983. Kastelli i Gvido “Silver” Silvestri oživeli su časopis Eureka. Međutim, propalo je nakon samo 12 izdanja. Godine 1992. Alfredo je lansirao novu seriju Zona X, spin-off Martija Misterije, koja je trajala do 1999. godine.

Kasteli je takođe napisao knjigu o prvih 25 godina američkog novinskog stripa (1895–1919) pod naslovom “Eccoci ancora qui”, navodi se na njegovoj stranici na Vikipediji.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime