Premijera filma “Mater” Jure Pavlovića 14. aprila na online platformi Kinokauch

0
309
Oglasi
Mater/Photo: promo
Mater/Photo: promo

Film “Mater”, dugometražno debitantsko ostvarenje mladog hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, biće prikazan 14. aprila na online platformi Kinokauch na kojoj se mogu naći stotine naslova najpopularnijih art house i dokumentarnih filmova nastalih poslednjih nekoliko godina.

Producentsku palicu ovog ostvarenja nose Bojan Kanjera, Biljana Tutorov i Jure Pavlović, a glavne uloge u filmu tumače Darija Lorenci i Neva Rošić. Na 48. Izdanju FEST-a film “Mater” je imao domaću premijeru i dobio je nagradu kritičara “Nebojša Đukelić” kao najbolji film u regionu.

Jure Pavlović/Photo: promo
Jure Pavlović/Photo: promo

FIlm “Mater” u 93 minuta prikazuje intiman i beskompromisan portret složenog odnosa između majke i ćerke, u poslednjim danima i satima provedenim zajedno. Pavlovićev intezivan film, s upečatljivim smislom realizma, opravdava rediteljev rano hvaljeni talenat,  Njegov kratki film “Piknik” osvojio je nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki film 2015 godine, a film “Mater” (2019) je njegovo debitantsko dugometražno ostvarenje.

U filmu “Mater”, Jasna se vraća u kuću svog detinjstva kako bi se pobrinula za staru majku (Nevena Rošić) koja umire. Izmeštena iz porodičnog života koji je zasnovala u Nemačkoj i brige o sopstvenoj deci, vraća se u Hrvatsku, gde se neprilagođena zatiče u sredini koja vrlo brzo počinje da je guši. Jasnina majka, tvrdoglava, konfliktna, pa čak i manipulativna ničim ne olakšava ćerkin povratak. Uz pomoć članova porodice, starih prijatelja, i negovatelja, Jasna pokušava da majci obezbedi komfor u poslednjim danima života. Ubrzo shvata da je primorana da se suoči sa nizom problema koji potiču još iz detinjstva, u nadi da će pronaći barem prividan mir.

A na pitanje kako je nastala ideja za ovaj film reditelj Jure Pavlović je izjavio:

– Sama ideja za nastanak filma potekla je iz jedne porodične situacije u stvarnom životu koja me je inspirirala da krenem da radim na ovom filmu. Ono što me privuklo baš toj temi je nešto što se veže za veliki deo mojeg stvaralaštva koje se često bavi pitanjima disfunkcionalne porodice. Taj sudar velikog porodičnog nerazumijevanja s jedne strane; te velike, primarne porodične ljubavi koja se obično najintenzivnije javlja u najtežim situacijama je vrlo inspirišuće tlo za mene.

FIlm “Mater” će biti prikazan na platformi Kinokauch 14. aprila u 20 časova, a od 15. aprila ga možete naći i u bioskopima širom Srbije zahvaljujući distibuterskoj kući Five Stars Film Distribution.

TRAILER MATER from WAKE UP Films on Vimeo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime