PRED SPAVANJE ISKLJUČITE TV I PUSTITE SVOJ OMILJENI ALBUM… Naučnici kažu da ne postoji bolji recept za zdrav san

0
421
Oglasi
Muzika/Pixabay
Muzika/Pixabay

Nova studija objavljena na dan Svetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobra) ističe vezu između slušanja omiljenog albuma i pozitivnog mentalnog stanja.

Novo istraživanje otkrilo je da slušanje muzike može da podsakne mentalno blagostanje, a oni koji su učestvovali u anketi se slažu da je slušanje njihovih omiljenih albuma izvor prijatnosti.

Studiju u Velikoj Britaniji sprovela je Entertainment Retailers Association, a podaci se temelje na istraživanju na ukupno 2019 odraslih osoba koje je sproveo Fly Research u avgustu ove godine.

Na pitanje je li im slušanje albuma pomoglo da se opuste, 82,9% se složilo, dok je 76,4% odgovorilo pozitivno na pitanje je li im slušanje omiljenog albuma učinilo da im je bolje ako se osećaju loše.

Na pitanje je li slušanje njihovih omiljenih albuma izvor utehe, 74,3% odgovorilo je pozitivno, dok je 64,7% odgovorilo da su slušali svoju najdražu muziku ako im treba dizanje u njihovom raspoloženju.

Autorka i akademik dr. Džulija Džons kaže:

– Znali smo o naučnim dokazi o pozitivnim uticajima muzike na mozak i telo već decebijama. Takođe znamo da je ‘uzimanje vremena za sebe’ iz naših užurbanih rasporeda ključno za održavanje duševne dobrobiti. Dakle, muzički album nudi savršen recept za isporuku koktela neurohemijskih i fizioloških blagodati, istovremeno osiguravajući da uživamo u svojevrsnom produženom odmoru. To je iskustvo s ugrađenim štopericom, tako da nema potrebe za gledanjem na sat. Jednostavno možemo da se odmaramo i uživamo u efektu muzike.

Slušanje muzike/Photo; Pixabay
Slušanje muzike/Photo; Pixabay

Džons dodaje:

– Album ima poseban učinak kao intervencija noću kad se približavamo spavanju. Spavanje je identifikovano kao apsolutno kritičan faktor dobrobiti i slušanje opuštajućeg albuma sporijeg tempa može nam pomoći u ulasku u stanje mirovanja i povećati verovatnoći solidnih osam sati odmora i oporavka. Samo iz tog razloga, svi bi trebalo da isključimo televizor i svake večeri slušamo neki od svojih omiljenih albuma pre spavanja.

Generalni direktor ERA Kim Bejli kaže:

– Ono što je upečatljivo u ovom istraživanju jeste to da je to moćan podsetnik da i slušanje albuma može imati i psihološku korist. Mi obično slušamo muziku isključivo kao zabavu, ali u vreme kada postoje stvarne zabrinutosti zbog nivoa stresa i mentalnog zdravlja, ovo istraživanje pokazuje da se britanski obožavaoci muzike uspešno samo-leče svojim omiljenim albumima.

Zaključak je da se obožavaoci muzike mogu baviti onim što im umetnik govori. Kao što sugeriše anketa, to može da pruži osjećaj empatije i emocionalne povezanosti koji mogu da podsaknu promišljenost i dobrobit.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime