Pre tačno 5 godina napustio nas je Džordž Majkl… ovo je priča o spotu koji je obeležio njegovu karijeru, a u kome se on praktično i ne pojavljuje

0
335
Oglasi
Freedom, screenhot
Freedom, screenhot

Džordž Majkl, koji nas je napustio 25. decembra 2016. godine, ostavio je iza sebe veliki broj hitova. Jedan od najvećih svakako je bio “Freedom ’90”, a ovo je priča o pesmi koja je osvojila svet.

Naime, Džordž Majkl  je pokušavao da se “oslobodi okova” kompanije Sony, koja je u to vreme bila njegova izdavačka kuća. Hteli su da promoviše svoj album “Faith”, a Majkl je pokušavao da se distancira od njega.

Džordž nije bio zainteresovan u to vreme da snima i da se pojavljuje u svojim spotovima, ali je ipak snimio “Freedom ’90”. U videu eksplodiraju svi zaštitni znakovi pesme “Faith” (koji je ranije snimio) – jakna, džuboks, gitara.

MOJ ŽIVOT JE BIO GUBITAK VREMENA… POTRESAN POSLEDNJI INTERVJU DŽORDŽA MAJKLA

Kada je spot prvi put izašao, gledaoci su bili prilično šokirani jer je Džordž Majkl jedva bio u njemu. Ovo je bio deo njegovog truda da se distancira od svog imidža i stavi fokus na svoju muziku, a on je to uradio na veoma pametan način za ovaj video: dobio je gomilu supermodela da mu sinhronizuju reči pesme.

U spotu su se pojavile manekenke Sindi Kraford, Naomi Kembel, Linda Evanđelista, Kristi Tarlington i Tatjana Patic. Ovih pet lepotica su se svojevremeno su se zajedno pojavile na naslovnoj strani britanskog izdanja časopisa “Vogue”, što je Majklu dalo ideju.

OBJAVLJENI TAJNI INTERVJUI DŽORDŽA MAJKLA: PRINCEZA DAJANA JE HTELA DA SPAVA SA MNOM, ALI ZNAO SAM DA JE TO LOŠA IDEJA

Džordž Majkl/Photo: facebook@georgemichael
Džordž Majkl/Photo: facebook@georgemichael

Spot je režirao Dejvid Finčer, koji je bio vrhunski režiser muzičkih spotova pre nego što je prešao na igrane filmove kao što su “Borilački klub”, “Čudesni slučaj Bendžamina Batona” i “Društvena mreža”. Spot za pesmu “Freedom ’90” snimljen je u Londonu tokom vikenda, piše songfacts.com.

Na snimku je čovek snimljen od pojasa nadole – hoda i grebe bokserice. To je bio Džordž Majkl.

BIVŠI DEČKO DŽORDŽA MAJKLA TVRDI: IPAK SE UBIO… I TO IZ PETOG POKUŠAJA

Sindi Kraford je 2017. godine u intervjuu za “Entertainment Weekly” evocirala uspomene kada je snimala spot za pesmu “Freedom ’90”.

– Čula sam od reditelja Dejvida Finčera da je Džordž želeo grupu žena koje su zajedno snimile naslovnicu britanskog Voga iz 1990. godine, bez zamene – rekla je manekenka i nastavila:

KOLUMNA TONIJA PARONSA: EVO ZAŠTO ĆE DŽORDŽ MAJKL OSTATI JEDINSTVEN

– Činilo se kao da je Džordžova ideja bila da uradi ovaj video, gde se nije radilo o njemu, iako je pesma očigledno bila o njemu. Svi su snimali (scene) zasebno, tako da nije bilo kao na velikoj zabavi. Svako od nas je imao svoju sopstvenu ličnost u spotu. Ali sećam se da sam bila ljuta, kao: “Stvarno? Moram da budem u kadi sa peškirom na glavi? Svi ostali izgledaju tako kul!” Onda kada sam to videla posle, pomislio sam, “u redu, ovo je prilično kul.” – navela je Sindi Kraford i dodala:

POGLEDAJTE NIKAD OBJAVLJENE SCENE IZ SPOTA “FREEDOM” DŽORDŽA MAJKLA

– Za mnoge od nas, Džordžove pesme su bile zvučni zapis našeg mladog odrastanja. Ali više od muzike, poruka je bila jednako važna. MTV je zaista promenio lice muzike. Više nije bilo dovoljno da imaš sjajan glas. Morao si biti ceo paket. Odluka Džordža Majkla u tom ključnom trenutku da ne želi da igra igru na isti način, da želi da to učini svojom igrom, bila je sjajna poruka. Mislim da su ga ljudi zbog toga više voleli – rekla je tada Sindi Kraford.

Pogledajte spot za pesmu “Freedom ’90”:

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime