Poznat regionalni žiri koji odlučuje o šestoj Nagradi Milan Mladenović

0
266
Photo: Promo, Zadužbina Milana Mladenovića
Oglasi

Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno 21. septembra 2024, na Milanov rođendan, dodeliti šestu Nagradu Milan Mladenović.

Nagrada se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija koji je svake godine u drugačijem sastavu, ali uvek regionalnom. O Nagradi Milan Mladenović 2024 odlučivaće:

– Anja Rupel (Slovenija), muzičarka
– Dubravko Jagatić (Hrvatska), novinar i muzički kritičar
– Max Juričić (Hrvatska), muzičar
– Nikola Vranjković (Srbija), pesnik i muzičar
– Svetlana Đolović (Srbija), urednica Radioaparata

Photo: Zoran Trbović / Dizajn: Nikola Puzigaća

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2024 biće otvoren 1. maja i trajaće do 31. maja 2024. godine.

– Pored standardnih stvari: posvećenosti, emocije, strasti, poruke i stava, očekujem određenu vrstu balansa i celovitosti. Kada to kažem, mislim da se ideja realizuje do kraja – i u izvođačkom i u autorskom delu. Aranžman je ono na šta ja volim da obratim posebnu pažnju, i to me često kupi u raznim pesmama. Inovativnost, smelost i muzički avanturizam očekujem od svih koji se prijavljuju za Nagradu Milan Mladenović, s obzirom na to da su upravo stalno istraživanje novih muzičkih horizonata i pogled u budućnost bili Milanov zaštitni znak – kazala je Svetlana Đolović.

– Zadnjih godina izbjegavam koncerte poznatih bendova. Pravim raciju po klubovima i tražim nešto novo. Prošle godine sam otkrio Koikoi, koji su bili finalisti jednog od natjecanja za Nagradu Milan Mladenović, tako da očekujem da ćemo i ove godine nešto zanimljivo čut – izjavio je Max Juričić i dodao da je vrlo uzbuđen i počastvovan što je ove godine među članovima žirija.

Nikola Vranjković/ Photo: Andreja Ignjatović

– Pesma kojoj ću dati najviše glasova apsolutno ne treba da liči na EKV ili na bilo šta što je Milan radio. Jednostavno, celo to delo treba da ima iskrenost i energiju kakvu je imao Milan Mladenović – kazao je Nikola Vranjković i dodao da su i muzika i tekst ono što autorsko delo čini celovitim.

Svima koji razmišljaju da pošalju svoju pesmu na konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2024 Anja Rupel je kratko i jasno poručila:
– Budite svoji. Budite kreativni.

Dubravko Jagatić je dodao: – Ako vjeruješ u pjesme, kao što je Milan vjerovao u svoje pjesme; ako znaš sjajno spojiti muziku i tekst; ako imaju onu istu snagu i emociju kakvu su imale Milanove pjesme, prijavi svoju stvar! Možda je upravo tvoja pjesma najbolja pjesma u regiji ove godine.

Anja Rupel/ Photo: Lidija Mataja

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”.

Drugi laureat bila je grupa dram 2020. sa pesmom “Daj mi sve”. Naredne, 2021. godine, Nagradu su dobili Ana & The Changes za pesmu “Tu”, 2022. laureatkinja je bila iz Severne Makedonije – Dina Jashari sa pesmom “Doma”.

Aktuelni laureati su Ljubičice i njihova pesma “Dok čekamo pad”.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2024 iznosi 3000 evra, a svi detalji o konkursu biće objavljeni 1.maja na sajtu Zadužbine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime