Poslednji let Džona Denvera… Kako je otišao čovek koji je napisao legendarnu “Take Me Home, Country Roads”

0
747
Oglasi
Džon Denver/Photo: YouTube printscreen
Džon Denver/Photo: YouTube printscreen

Džon Denver nio je jedan od najpopularnijih američkih akustičara ’70-ih, ali i politički i ekološki aktivista. Stekao je svetsku popularnost svojim pesmama “Take Me Home, Country Roads”, “Annie’s Song”, “Rocky Mountain High”…

Denver je bio veliki pobornik Demokratske stranke i pomogao je kampanji Džomija Kartera 1976. godine. Podržao je mnoge dobrotvorne akcije, uključujući brigu za okolinu, borbu protiv siromaštva, pomoć beskućnicima i pomoć za Afriku. Osnovao je dobrotvornu organizaciju ‘Windstar’ za promociju održivog okruženja. Bio je žestok kritičar Reganove vlade ’80-ih, posebno vojne politike i politike zagađenja okoline. Protivio se ekonomiji slobodnog tržišta i zalagao za jednostrano razoružavanje Sjedinjenih Država, a njegova narodna balada “Let’s Begin” uperena je baš protiv konzervativne politike. Napisao je otvoreno pismo medijima o korumpiranom Nacionalnom savezu za pravo na vatreno oružje. Takođe se protivio bušenju nafte u arktičkom Nacionalnom utočištu za divlje životinje ’80-ih godine.

Sve misterije “Malog princa”… Zašto nema crteža jednog od glavnih junaka i gde je nestao pisac kada je završio knjigu

Kantautor je poginuo 12. oktobra 1997. godine kad se avion Long EZ kojim je upravljao srušio u Tihi okean blizu Pacific Grovea u Kaliforniji. Nikada nije utvrđen pravi razlog. Bio je iskusan pilot s više od 27.000 sati leta.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime