Posle vakcine, sve se promenilo… Kako se Erik Klepton posvađao sa svima i postao borac protiv ‘policijske države‘

0
542
Oglasi
Erik Klepton/Photo: YouTube printscreen
Erik Klepton/Photo: YouTube printscreen

U februaru ove godine Erik Klepton (75) je primio prvu od dve doze vakcine AstraZeneca. Kako prenosi Rolling Stone imao je ozbiljne nuspojave, ali je šest nedelja posle prve (a ne posle 12 koliko je uobičajeno), primio i drugu dozu. Tada je doživeo paralizu ruke i noge i mislio je da nikada više neće svirati gitaru.

Od tada je žestoki antivakser, covid potvrde na koncertima naziva diskriminacijom, kritikuje vladu i nauku, proglašen je ‘Trampovim čovekom”‘, a s većinom slavnih kolega je prekinuo sve kontakte.

– Vakcinisao sam se zbog dece. Ruke i noge su mi bile smrznute, utrnule ili su gorele i bile su prilično beskorisne dve nedelje. Jako sam razočaran i sumnjičav prema postupcima vlade – rekao je i dodao da su mu nezavisni mediji otvorili oči.

Zbog brojnih ograničenja u kretanju ozbiljno je razmišljao i o iseljavanju iz Velike Britanije, ali za sad se nije preselio.

Mnogi njegovi prijatelji i obožavaoci postavljaju isto pitanje – šta se desilo Kleptonu?

ERIK KLEPTON PRIMIO VAKCINU, PA POČEO DA FINANSIRA ANTIVAKSERSKI BEND…

Pre pandemije, gitarista i pevač bio je nedodirljiva zvezda rocka, njegov album “Unplugged” iz 1992. godine je najprodavanije live izdanje ikada s više od 25 miliona prodatih primeraka. On je jedini umetnik koji je tri puta uveden u Rock and Roll Hall of Fame.

Zanimljivo je što je Klepton i pre pandemije govorio da pati od periferne neuropatije koja često izaziva slabost, ukočenost i bol. Iako je imao problema sa sviranjem i pre vakcinacije, svoj pad motoričkih sposobnosti uveliko je pripisao vakcini.

Njegovi novi stavovi su prilično iznenadili jer je tokom karijere i uprkos sve polarizoanijem svetu, Klepton uvek ostajao izvan politike. Nikada se nije pojavljivao na skupovima ili marševima. Zato je bilo gotovo šokantno čuti ga kako kritikuje naučnike na internet stranicama i govori protiv vakcine.

– Što dovraga on radi? On je anti-Bono – kaže Bil Ouks, koji je bio Kleptonov izdavač tokom 1970-ih. – On je oličenje nekoga ko je tu zbog muzike i nikada se nije slizavao sa svetskim liderima niti je to želeo.

KLEPTON U PISMU PRIZNAO: IMAO SAM UŽASNU REAKCIJU NA VAKCINU PROTIV COVID-19, MISLIO SAM DA VIŠE NIKAD NEĆU SVIRATI. A PROPAGANDA JE REKLA DA JE VAKCINA SIGURNA ZA SVE …

Njegov preokret posle dolaska pandemije osim fanova zbunio je čak i njegove prijatelje.

Jedan od najpoznatijih blues gitarista Robert Krej priča kako je bio zatečen kad je prvi put čuo pesmu ‘Stand and Deliver’ u decembru 2020. Klepton, njegov muzički uzor koji mu je kroz godine postao mentor i bliski prijatelj, napisao je svoju prvu protestnu pesmu posle 56 godina karijere.

Ali nije se radilo o, na primer, Džordžu Flojdu ili globalnom otopljavanju. Javno i muzički je protestovao protiv ‘policijske države’.

“Do you wanna be a free man? Or do you wanna be a slave? Do you wanna wear these chains until you’re lying in the grave?” (Želiš li da budeš slobodan ili želiš da budeš rob? Želiš li da nosiš okove dok ne legneš u grob?), peva Klepton, što je Kreja zapanjilo.

Budući da je on afroamerikanac rođen u Džordžiji i nikako mu se nije svidelo poređenje lockdowna s ropstvom, odmah se javio muzičaru mailom.

– Odgovorio je da je mislio na robove u Velikoj Britaniji davnih godina, ali me to nije zadovoljilo – kaže Krej. Posle toga se nisu čuli, osim što je pevača gitarista uskoro obavestio da neće biti slobodan za nastupe na njegovoj predstojećoj turneji, kako su planirali.

Posle toga Klepton je objavio još dve pjesme o lockdownu i otvoreno je rekao da je antivakser i da će nastupati samo tamo gde publika neće morati da bude vakcinisana. Njegova izjava bila je podstaknuta odlukom britanskog premijera Borisa Džonsona prema kojoj u noćne klubove i druge dvorane mogu da ulaze samo oni s potvrdom da su vakcinisani.

BRAJN MEJ POTKAČIO ERIKA KLEPTONA I ANTIVAKSERE: ŽAO MI JE AKO SAM GRUB, ALI MISLIM DA SU PUKLI

U razgovoru za The Independent, njegov kolega Brajan Mej rekao je da Kleptona uprkos različitim stavovima i dalje voli.

– Ljudi koji su protiv vakcinacije, žao mi je što moram da kažem, ali mislim da su pukli. Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da vakcina pomaže. Generalno, puno sigurnih dokaza. Uvek ćete imati neke nuspojave kod bilo kojeg leka koji uzimate, ali ići okolo i govoriti da je vakcina zavera da bi vas namerno ubili, žao mi je, ali za mene su to gluposti.

HL/Izvor: jutarnji..hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime