Posle 50 godina… “Kosa” prvi put u Nišu na festivalu PozitivNI

0
261
Oglasi

Povodom obeležavanja 40 godina filma “Kosa” i 50 od premijernog izvođenja u Ateljeu 212, niška publika će prvi put imati priliku da uživa u kultnim numerama i replikama iz ovog dela.

Photo: Promo (PozitivNI festival)
Photo: Promo (PozitivNI festival)

Muzičko – scenski spektakl “Harmony and understanding” u produkciji festivala PozitivNI 30. maja od 21:00 čas u parku Čair izvešće blizu 100 niških muzičara, glumaca i umetnika.

Svi koji su gledali i vole film “Kosa” nemaju dilemu da je, ako ne najbolji mjuzikl ikada, onda svakako kultni. Jedinstven i neponovljiv – zbog muzike, zbog potrebe poistovećivanja sa buntom mladosti, zbog svake izgovorene reči, otpevanog stiha, zbog jasno izgovorenog stava protiv rata, zbog ljubavi kojom odiše, zbog moći “Harmony and understanding”!

– “Kosu” Miloša Formana posetiocima će, kao u njujorškom Cental parku, u godini jubileja dočarati grupa od blizu 100 niških umetnika, vrhunskih muzičara, pevača, glumaca, plesača… a brojni među njima, i sami su odrastali i voleli uz pesme iz “Kose” i kult koji film sa sobom nosi, tada i sada. Želimo da i oni rođeni u ovom milenijumu shvate sve to, a da se oni “malo” stariji prisete svega – rekao je organizator festivala Sebastijan Krstić.

Predstava “Kosa“ prvi put je u našoj zemlji izvedena 1969. u Atelje 212.

[infobox title=’Beogradska “Kosa” te davne 1969. godine… ‘]

Kosa/ Photo: arhiva.atelje212.rs
Kosa/ Photo: arhiva.atelje212.rs

Za prvo izvođenje “Kose” u Ateljeu 212 davne 1969. godine, glavni “krivci” bili su Mira Trailović i Zoran Ratković. Oni su pomenutu predstavu 1968. gledali na Brodveju. Nije im trebalo mnogo da postignu potrebne dogovore i potom povere Bori Ćosiću da je prevede i adaptira.

Rad na tadašnjoj beogradskoj “Kosi” trajao je oko osam meseci i odvijao se manje-više tajno, a ansambl je okupljao pedesetak učesnika. Dragan Nikolić igrao je Džordža Bergera, a Miša Janketić glavnog junaka Kloda Bukovskog.

Branko Milićević – Kockica je, sticajem okolnosti, igrao gotovo sve glavne muške uloge. Isprva kao izvođač songova umesto Miše Janketića, kasnije je bio i Klod Bukovski – zamenjivao je Dragana Nikolića dok je ovaj bio u vojsci, kao i Vulfa umesto Ljube Moljca.

Šili, bogatašicu zaljubljenu u provincijalca Kloda, odnosno glavnu žensku ulogu, igrala je Mirjana Peić, a Seka Sablić je igrala trudnu hipi-devojku Dženi koja ne zna čije dete nosi.

Kada joj je bilo samo 16 godina Nada Blam je zaigrala u “Kosi“ kao član plemena, a tri godine kasnije zamenjivala je Seku Sablić u ulozi Dženi. Glavne solo numere izvodio je Dušan Prelević.[/infobox]

– Ponosni smo i srećni što nam se ukazala prilika da radimo na ovakvom projektu. Takođe, osećamo i veliku odgovornost zbog toga što posle 50 godina od prvog izvođenja u Srbiji “Kosu“ donosimo u Niš. Ulažemo veliki trud i rad kako bismo posetiocima na najbolji način preneli emociju i poruku ovog vanvremenskog dela – poručio je Milan Srdanović, muzičar koji će u parku Čair kod kamenog mostića zajedno sa ostalim niškim umetnicima nastupiti 30. maja.

Ovaj muzičko – scenski spektakl nastao je u produkciji festivala PozitivNI, u saradnji sa Fakultetom umetnosti Niš, a uz podršku ambasade SAD u Srbiji, Turističke organizacije Niš i partnerstva sa Telenor fondacijom.

Ulaz na sve dane i programe festivala PozitivNI, otvoren je za sve posetioce.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime