Posle 18 godina konačno slušamo novi singl australijskog benda Midnight Oil

0
231
Oglasi
Midnight Oil/ Photo: Facebook @midnightoilofficial
Midnight Oil/ Photo: Facebook @midnightoilofficial

Poznati australijski bend Midnight Oil, posle 18 godina vraća se na muzičku scenu novom singlom pod nazivom “Gadigal Land”.

“Gadigal land” je domorodački naziv za veći deo otete zemlje na kome se sada nalazi grad  Sidnej.

To je provokativan naslov koji ukazuje na nepravdu koja se dogodila i događa  australijskim domorocima od 1788. godine.

Singl ujedno najavljuje i mini albuma “The Makarrata Project” koji će, kako je planirano, biti objavljen na jesen.

Članovi benda Midnight Oil poznati su kao dugogodišnji strastveni aktivisti u borbi za zaštitu prirode, društvenu i socijalnu pravdu, a pošto su poreklom iz Australije, bore se i za očuvanje aboridžanske kulture.

Na jeziku Aboridžana, Makarrata je izraz koji predstavlja proces izmirenja. Da bi se to toga došlo, posle perioda konflikta, sledi prvo period izlečenja, sagledavanjem činjenica i prihvatanjem istine. U tome je suština Makarrate.

Mini album “The Makarrata Project” sadrži pesme tematski fokusirane na autohtonom pomirenju doseljenika i starosedelaca, a svaka kompozicija izvedena je u saradnji sa članovima organizacije First Nation.

U prvom singlu, “Gadigal Land” gostuju australijski muzičari koji kroz svoju umetnost neguju  tradiciju i aboridžansko poreklo – Kaleena Briggs, Bunna Lawrie i Dan Sultan.

Izdanjem “The Makarrata Project”, Midnigh Oil želi da zainteresuje pažnju javnosti na dokument Uluru (Uluru Statement from the Heart), kojim bi organizacija First Nation želela da uđe u australijski parlament.

– Uvek smo srećni da damo naš glas onima koji ukazuju na rasnu neravnopravnost, ali čini se da smo sada došli do prekretnice. Pozivamo saveznu vladu da poštuje poruku koju nosi Uluru i postupi u skladu sa njom. Nadamo se da će naše izdanje pomoći da se još više pojača potreba za iskrenim izmirenjem u ovoj ali i u mnogim drugim zemljama – stoji u zvaničnoj izjavi grupe.

Bend, na čelu sa bivšim ministrom rada, Piterom Garetom, doniraće svoj deo prihoda od prodaje izdanja The Makarrata Project organizacijama koje žele da se Uluru izjava od srca prihvati u australijskom parlamentu.

Izvor: trecisvijet.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime