“Pokondirena tikva” otvara 15. amaterske glumačke svečanosti u Požarevcu

0
592
Studio BIS (Pokondirena tikva)/ Photo: Promo
Oglasi

Predstava “Pokondirena tikva”, nastala u koprodukciji Studija BIS! i  Kulturnog centra Čukarica,  otvoriće u petak, 22. februara 15. amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” – susrete varoških pozorišta Srbije, koji se održavaju u čast Milivoja Živanovića i u slavu glumačkog poziva.

Ove godine, osim pozorišta sa Čukarice, učestvuju i pozorišta iz Šida, Kragujevca, Gornjeg Milanovca i grada domaćina.

Sterija i njegove večno aktuelne studije ljudskih naravi i karaktera publici su oduvek bile najsmešnije u komediji o tikvi koja je htela da se pokondiri.

Bogata udovica Fema ponovo je, tako, preskočila mnoga desetleća i dvadeset prvi vek ju je dočekao oberučke. Ona sada u svojim cipelama sa platformama dočekuje svoje nove prijatelje, stilistkinju Saru i izanđalog filozofa Ružičića – čankolize koje stalno viđamo na TV ekranima kao nekakav polusvet koji besposličari na “Farmama” ili pod budnim okom “Velikog brata”.

I dok se oni navodno bore za evropeizaciju prostote, Fema uređuje kuću po feng šuiju, uredno trenira fitnes, ispija svoje energetske napitke i ubrzano uči strane jezike…

Studio BIS (Pokondirena tikva)/ Photo: Promo
Studio BIS (Pokondirena tikva)/ Photo: Promo

Kada pokuša da “popravi” svoju još uvek prostodušnu kćerku Evicu, terajući iz kuće njenog verenika Vasilija i pretvarajući svoga šegrta Jovana u bodigarda, potrebno je da je rođeni brat Mitar podseti kako je taj lažni “nobles” i sve te prečice na putu za Evropu čine smešnom upravo u očima onih koji podržavaju njene malograđanske snove.

Publici ostaje samo da uživa prepuštajući se modernizovanoj verziji “Pokondirene tikve”, ali sa potpuno očuvanim jezikom velikog pisca. Jer, i kada jezik njihovog vremena postane arhaičan, veliki pisci poput Sterije ostanu sveži i večni.

Predstava izvodi na scenu osam mladih talentovanih glumaca teatra Studija BIS!, koje predvodi sjajna Aleksandra Pantić Coka u ulozi Feme. Režiju potpisuje Vesna Stanković.

U zvaničnoj konkurenciji Beogradskog amaterskog pozorišnog festivala BAP 2013, “Pokondirena tikva” igrana je kao jedna od pet najboljih amaterskih pozorišnih predstava u Beogradu, a već pune četiri godine najgledanija je predstava Studija BIS!, koja je oduševila i publiku među našom dijasporom na gostovanju u Švedskoj u februaru 2016.

Photo: Promo
Photo: Promo

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime