Pogledajte kako džez majstor Nenad Vasilić svira Deep Purple na kontrabasu

0
239
Oglasi
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak

Džezer svetske klase, srpski muzičar Nenad Vasilić obradio je legendarnu numeru “Burn” benda Deep Purple.

Nenad Vasilić (1975) srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a potom studirao na Jazz akademiji u Gracu. Posle početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut…), 1998. godine odlučuje da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band), sa namerom da „u repertoaru nema američkih numera“. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora, uz koji je odrastao.

Live in Theater Akzent, omot
Live in Theater Akzent, omot

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput „Ajde Jano“, „Kad ja pođoh na bembašu“, „Zajdi zajdi“, „Jovane mori Jovane“ i „Zapevala sojka ptica“. Potom je u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije. Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music; karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Live in Theater Akzent je njegov deseti, a drugi “uživo” album u karijeri. Snimljen je u bečkom pozorištu Akzent i na njemu su učestvovali pored Nenada i Bojan Zulfirkapašić (klavir), Džerod Kegvin (bubnjevi i udaraljke), a u ekipi je i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas. Ovaj “živi” album na našem tržištu pojavio se u junu 2018. na cd-u u izdanju Metropolis Jazz etikete.

– Ja gajim jednu specijalnu emociju prema svemu što se desi u Srbiji –bilo koji moj nastup, ili objavljivanje albuma, posmatram sa emotivne strane. Tako da mi je pravo zadovoljstvo da radim sa jednim tako fantastičnim timom kakav ste vi. Ploču smo preslušavali i zvuči prosto sjajno. Dobili smo još jednu-analognu dimenziju u zvuku. Kulminacija celokupnog rada na ovom albumu jeste upravo taj vinil. Lična satisfakcija je velika, a pogotovo što će baš u Srbiji izaći ovaj album na vinilu – rekao je Vasilić.

Vinil izdanje Live in Theater Akzent Nenada Vasilića dostupno je u pretprodaji po promotivnoj ceni. Specijalno za ovu priliku obezbedili smo potpisan primerak ploče za prvih 20 kupaca.

A evo kako zvuči “Burn” u njegovoj verziji…

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime