Pod sjajem zvezda… Otvorena izložba Brajana Rašića u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina

0
274
Pod sjajem zvezda/ Photo: AleX
Oglasi

Retrospektivna izložba rok fotografija “Pod sjajem zvezda” Branislava Brajana Rašića otvorena je u prisustvu autora u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina.

– Velika je čast u ovakvoj jednoj instituciji kao što je Narodni muzej imati izložbu – rekao je Rašić prilikom svečanog otvaranja.

Izložba sadrži više od stotinu fotografija muzičkih zvezda koje je Rašić fotografisao u protekle četiri decenije, uz posebno izdvojene odeljke posvećene Rolingstonsima, Dejvidu Boviju i Novom talasu.

– Ova izložba je verovatno moja najveća do sada. Izlagao sam širom sveta, ali ovakva retrospektivna izložba nigde nije bila, ovakve veličine – rekao je Rašić novinarima.

Istakavši da je njegov “opus ogroman”, Rašić je rekao da je ponosan na izabranih 120 fotografija za Zrenjanin, i da je zahvalan tom gradu na priređenoj izložbi.

– Srce mi je ogromno, što su ovaj grad i muzej imali toliko poštovanje – izjavio je poznati fotograf.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni Zrenjaninci, ali i muzičari iz ovog grada i Beograda, kao što su Žika i Dragi Jelić, Zoran Kostić Cane, Žika Milenković, Nikola Vranjković, Voja Aralica…

Brajan Rašić/ Photo: Željka Dimić
Brajan Rašić/ Photo: Željka Dimić

Branislav Brajan Rašić karijeru rok fotografa počeo je u muzičkom časopisu DŽuboks 1979, a već sledeće godine otišao je u Englesku gde je radio kao agencijski fotograf.

Tokom godina, radio je na više od 8.000 koncerata, a svojim aparatom zabeležio je mnoge čuvene pop, rok, džez, kantri i bluz muzičare, kao što su Madi Voters, Frenk Sinatra, Čak Beri, Tina Tarner, Ejmi Vajnhaus, Robi Vilijams, Madona… .

Rašić je bio zvanični fotograf Dejvida Bovija od albuma “Let”s Dance” (1983), a 2006. je postao zvanični fotograf Rolingstonsa.

Izlagao je u muzejima i galerijama u svetu, a kod nas se predstavio fotografijama Rolingstonsa “40 PIKS” (2003) u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, izložbom o Dejvidu Bouviju u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (2016), a učestvovao je i na izložbama “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” i “Tako je talasao Novi talas”.

Izložba “Pod sjajem zvezda” Brajana Rašića organizovana je u okviru gradske manifestacije “Nedelja kulture”, i biće otvorena za posetioce do 31. avgusta.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime