Počinje prvi Šumadijski internacionalni filmski festival u Kragujevcu

0
286
Oglasi

sumadija-fest

Prvi Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) održaće se od 15. do 18. decembra 2016. godine u Kragujevcu gde će tokom četiri festivalska dana publici biti prikazani filmovi na dve lokacije: u Domu sindikata i Domu omladine.

Fokus Festivala je na debitantskim filmovima mladih autora, a osnovna zamisao koju festival promoviše je youth-to-youth ili od mladih – mladima.

U premijernom izdanju Festivala filmovi će biti podeljeni u dva programa takmičarskog karaktera: dugometražni i kratkometražni filmovi koji će biti u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca. Program dugometražnih filmova obuhvata 10 ostvarenja evropske i domaće kinematografije, a kratkometražnih  osam odabranih filmova iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova, čije projekcije će se odvijati u Domu sindikata – sala Pozorišta za decu,  gledaoci će imati priliku da vide 10 filmova iz regiona i Evrope i to: Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Srbije. Svako od ostvarenja imalo je zapažen bioskopski i festivalski život, kao i odličnu ocenu publike i kritike u toku prethodne godine.

* Film “Vlažnost”, režija Nilola Ljuca, scenario Staša Bajac i Nikola Ljuca. Uloge: Maria Kraakman, Milos Timotijević, i Katarina Marković.

Domaću kinematografiju predstavljaće tri debitantska ostvarenja mladih srpskih autora: “Vlažnost” reditelja Nikole Ljuce, “Panama” reditelja Pavla Vučkovića i “Inkarnacija” Filipa Kovačevića u kome glavnu ulogu tumači kragujevački glumac Stojan Đorđević.

Ovoj grupi se može pridodati i rediteljski prvenac Ivana Marinovića “Igla ispod praga” snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

* Film “Panama”, režija Pavle Vučković, scenario Pavle Vučković i Jelena Vuksanović. Uloge: Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevač, Tamara Dragićević i Jelisaveta Orašanin.

Šest pažljivo odabranih inostranih filmova daće domaćoj publici uvid u tendencije savremene evropske kinematografije. Festival će otvoriti italijanski film “Idealni grad”, a odmah zatim sledi projekcija francuskog dokumentarca o tinejdžerima iz siromašnih delova Pariza “Šepurenje”

Sledećeg dana na programu su austrijsko ostvarenje inspirisano istinitim dogđajem “Jedan od nas”, bosanska drama “Svi severni gradovi” kao i austrijski horor “Laku noć mama”, a pretposlednjeg dana festivala održaće se projekcija nemačke drame o četvoro mladih i neprilagođenih ljudi – “4 Kralja”.

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine, a početak projekcija je od 16:00 časova.

Posle  svake projekcije biće održan Q&A sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa kao i glasanje publike.

15285033_196295010775228_4151020916276707060_n

U okviru Festivala biće organizovan i okrugli sto na temu Zašto se baviti filmom u Srbiji. Namenjen je prevashodno srednjoškolcima kojima će tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i pružiti  informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo učesnike.

Promotivna žurka Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala biće održana 10. Decembra u zvaničnom klubu festivala Oblomov.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, kao i kafeima Oblomov, Tango i Bard i umetničkoj radionici Ivil.

Realizaciju festivala omogućili su gradu Kragujevac i Filmski centar Srbije. Festival su podržali i Kulturni Forum Austrije, Italijanski centar za kulturu, Francuski kulturni centar, Gete institut, Dom omladine Kragujevac, Turistička organizacija grada Kragujevca i kafe Oblomov.

*Film “Inkarnacija”, režija Filip Kovačević, glavna uloga Stojan Đorđević.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime