PLAN B – 7. Festival subverzivnog filma 28. i 29. maja u Domu omladine

0
407
Oglasi
Kamera/Photo: Pixabay
Kamera/Photo: Pixabay

Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Prikazuje filmove koji kritički preispituju uspostavljene društvene norme, dovode u pitanje prihvaćene poltičke istine, istorijske narative, kulturne i socijalne identitete. Za cilj ima da publici predstavi kvalitetan, angažovan i alternativan filmski pogled na svet i dešavanja oko nas, o kojima uglavnom slušamo iz prizme mainstream medija, kao i da podstakne gledaoce da sebi postave pitanje: Šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pozitivno uticali na svet oko nas i sopstene živote?

Plan B 2022, plakat
Plan B 2022, plakat

Sedmo izdanje festivala “PLAN B” prikazaće tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli. Najpoznatiji je kao autor dugometražnih dokumentarnih filmova “Prašina svakodnevnog života”, “143°”, “Mapa puna snova”, “Erik”, “Tko se tuče, taj se voli?”, ali i kao autor dugih i kratkometražnih igranih filmova “Memoari slomljenog uma”, “Distortion”…  Autor je brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova. Sa svojim filmovima učestvovao je na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima je bio istican i nagrađivan za svoj rad.

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu “PLAN B” su različitih društvenih tematika, ali svaki je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje; daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive. O ovim temama Danilo – Lola Ilić će i razgovarati sa publikom, na predavanju u okviru festivala, a dr Ivana Kronja, kroz tribinu “Angažman u postjugoslovenskom filmu”, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek, te publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.

Danilo Lola Ilić/Photo: promo
Danilo Lola Ilić/Photo: promo

U završnici festivalskog programa, publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

Festival “PLAN B” organizovan je uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Satnicu i više informacija o programu možete pronaći na ovom linku.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime