Pesma koju su odbili Bili Ajdol, Krisi Hajnd, Brajan Feri… Simple Minds jedva pristali da je snime, a postala je njihov najvećih hit

0
380
Simple Minds, screenshot YouTube
Oglasi

Osamdesete godine obeležila je pojava fenomenalne filmske muzike. Skoro svaki veliki film iz tog perioda imao je prateću pesmu koja je postala veliki hit, bilo da je reč o pesmi ‘Cry Little Sister’ iz filma “The Lost Boys” ili muzici koji je komponovao Prins za film “Batman” Tima Bartona. Međutim, postoji jedan soundtrack koji se ističe i urezan je u sećanje svih, a zanimljivo je da je to pesma koju je Bili Ajdol – odbio.

Jedna francuska horor-drama inspirisala je najveću pesmu Bilija Ajdola…

Svaki zaljubljenik u osamdesete prepoznaće pesmu ‘Don’t You (Forget About Me)’ grupe Simple Minds već prema prvim akordima. Ova pesma, koja se prvi put pojavila u filmu “The Breakfast Club”, postala je himna jedne generacije, okupljajući sportiste, čudake i frikove u neobičnom zajedništvu, tokom kaznenog vremena provedenog u školi. Iako pesma na kraju mirna i donosi nadu, prvobitno je bila zamišljena kao pank verzija.

The Breakfast Club, movie poster

Tokom razmišljanja o potencijalnim pevačima koji bi preuzeli glavni deo pesme, prvobitna ideja bila je da to učini Bili Ajdol, koji je tada iza sebe imao nekoliko uspešnih hitova poput ‘White Wedding’ i ‘Dancing With Myself’. Iako se njegov vokalni stil poklapao sa emotivnošću prisutnom u nekim od njegovih balada, poput ‘Eyes Without A Face’, izvođenje pesme od strane Simple Minds na kraju je ostavilo mnogo veći utisak, s Džimom Kerom koji je pesmu obogatio svojim dramatičnim glasom.

Simple Minds spasili od zaborava svoju prvu stvar…  Posle 44 godine snimljena “Act of Love”, pesma čiji im je demo doneo prvi ugovor s izdavačem

Ako uzmemo u obzir Ajdolovu ličnost, koja je već podsećala na živopisnog lika prilagođenog MTV-u, njegovo izvođenje bi neosporno korenspondiralo s atmosferom koju je film želeo da postigne. Njegova povezanost s pank rokom i buntom mogla je pesmu finalne emotivne scene usmeriti u potpuno drugačijem pravcu. Nasuprot tome, sintisajzeri, gitare i vokali koje su aranžirali Simple Minds savršeno dočaravaju suštinu, izazivajući instinktivnu želju da podignete pesnicu u vazduh, oponašajući prepoznatljivi potez Džuda Nelsona na kraju filma.

Glazgovski bend Johnny & the Self Abusers odlučio je da promeni ime… Odabrali su Bouvijev stih i – ušli u legendu

U neočekivanom preokretu, Ajdol nije bio jedini muzičar koji je odbio ovaj veliki hit. Kada je zadužen za komponovanje soundtracka za “The Breakfast Club”, producent Kit Forsi imao je Simple Minds na umu kao izvođače. Međutim, kada su oni odbili, Forsi se obratio Ajdolu zajedno s Brajanom Ferijem iz Roxy Music, Saj Kurninom iz The Fixx, i Krisi Hajnd iz The Pretenders, koja je bila u braku s Kerom u to vreme.

Sećate se legendarne melodije iz filma “Top Gun”? E pa ona bi završila u sasvim drugom filmu da se nije umešao – Bili Ajdol

Svi umetnici koji su prvobitno bili kontaktirani odbili su Forsejeve stihove, prinudivši ga da ponovno razmotri probitnu ideju. Na kraju, posle dosta teških pregovora, Simple Minds su pristali da snime pesmu za “The Breakfast Club”.

– Odbili smo ga šest puta – rekao je Ker jednom prilikom za Kristi Elizer iz Mixdowna. – Na kraju smo mu se smilovali i odlučili da odsviramo pesmu, pretpostavljajući da će je diskografska kuća mrzeti, i da ćemo biti van cele priče.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će “Don’t You (Forget About Me)” postati najveći hit ove grupe, dostigavši prvo mesto na američkoj Billboard Hot 100 i mesto među prvih deset u Velikoj Britaniji, Australiji, Nemačkoj, Irskoj, Italiji i Novom Zelandu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime