PEŠAČKI PRELAZ KOJI JE PROMENIO SVE(T)… Čuveni album “Abbey Road” The Beatlesa 50 godina kasnije u novom izdanju sa novim stereo miksom

0
355
Oglasi
Abbey Road 50th anniversary edition
Abbey Road 50th anniversary edition

Povodom jubileja kojim se obeležava značajnih 50 godina od objave ovog albuma, svetlo dana je ugledala njegova specijalna edicija – “Abbey Road Anniversary Edition”, koja je dostupna u raznim verzijama (CD, vinil, digitalno…). Uključuje novi stereo-mix albuma, uzet izravno iz originalnih traka studijskog sessiona, za čiju “novu” produkciju je bio zadužen Žol Martin, sin “petog člana The Beatlesa”, Sir Džordža Martina, u suradnji sa Semom Okelom.

“Abbey Road Anniversary Edition” je slušaocima dostupan u radijskom eteru, na Deezeru i Google Playu.

Pre tog 26. septembra 1969. godine, Abbey Road bila je samo jedna obična ulica ispred prostorija londonskog studija tada u vlasništu diskografske kuće EMI. Oni naverniji fanovi su možda bili svesni da se već tada slavna The Beatles četvorka kreće oko te lokacije i radi na novom albumu, ali to je bilo vreme kada se nije pridavala značajna važnost samim studijima u kojima se snimaju pesme.

Malo ko je tada hteo da prihvati činjenicu da bi “Abbey Road” mogao da bude poslednji album koji će slavna četvorka snimiti zajedno, kao i da će jedan običan pešački prijelaz postati jedna od svetski poznatih turističkih atrakciji, zahvaljujući fotografiji s naslovnice albuma. Ali istorija je ispisana i odzvanja i 50 godina kasnije.

“Abbey Road” je za The Beatlese bio 11. studijski album i poslednji koji su snimili zajedničkim kreativnim snagama. Naime, album čije izdavanje je usledilo kasnije – “Let It Be”, većinski je snimljen pre ovog albuma. Iako mu u periodu objave generalno kritika nije bila naklonjena, upravo se “Abbey Road” smatra muzičkim remek-delom The Beatlesa. Razlog tome je, mnogi fanovi će se složiti, činjenica kako je grupa zajednički kreirala kolektivnu muzičku viziju, puno širu i jaču od individualnih kreativnih snaga i međusobnih razmirica i stvorila album ispunjen nekim od njihovih najboljih pesama u karijeri. U tu kategoriju spadaju “Here Comes The Sun” i “Something” Džordža Harisona, “Come Together” Džona Lenona, “You Never Give Me Your Money” Pola Makartnija… a upravo je za “Here Come The Sun” predstavljen novi video spot, uoči objave reizdanja albuma:

Ironično, čitav album nije snimljen u danas slavnom Abbey Road studiju; delovi pojedinih pesama snimani su u drugim londonskim studijima, ali svoj kreativni i finalni oblik album je dobio upravo na ovoj lokaciji, koju je uz muzički deo, proslavila i naslovnica ovog albuma – danas kultna fotografija koja prikazuje sva četiri člana skupine kako prelaze pešački prijelaz ispred zgrade studija.

Tog 8. avgusta 1969. godine, fotograf Jan Makmilan bio je zadužen za photo-session slavne četvorke. Saobraćaj je na kratko zaustavljen, a Makmilan se popeo na merdevine kako bi fotografisao grupu dok prelazi ovaj pešački prijelaz. The Beatles su pešački prelaz prešli samo tri puta, pri čemu je nastalo ukupno šest fotografija. Jedna od njih je upravo danas slavna fotografija koja krasi naslovnicu albuma “Abbey Road” i koja je ovaj pešački prelaz postavila jednom od najznačajnijih turističkih atrakcija Londona.

HL/Izvor: mulj.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime