Peca Popović: Umirale su razne poglavice ovih plemena i ni za jednim se nije žalilo kao za Balaševićem

0
212
Oglasi
Petar Peca Popović/Photo: Ž. Radovančev
Petar Peca Popović/Photo: Ž. Radovančev

Rok kritičar Petar Peca Popović, govoreći o smrti velikog kantautora Đorđa Balaševića, naveo je da su za ovih četrdeset godina, od Balaševićeve pojave, umirale “razne poglavice ovih naših plemena, ali ni za jednim od njih se nije žalilo na celom prostoru” (bivše Jugoslavije). Balaševića je nazvao pesnikom i čovekom regiona, koji nikad nije širio mržnju.

Govoreći o odlasku velikana naše muzike Đorđa Balaševića, kaže da jednostavno svi mi nismo bili spremni za tu vest.

Ta vest nije potrefila Novi Sad ili samo ljude koji vole tu muziku, ona je potrefila prostor istih emocija i jezika, rekao je Popović.

– I ne zaboravite, na prostoru zemlje u kojoj je rođen Đorđe Balašević, pa i ja, nije se ništa slično dogodilo. Bez naređenja, instrukcija, podmićivanja, slanja sendviča – skupili su se ljudi na svim prostorima, u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji… I svi su imali svoj odnos prema tome šta je radio taj veliki pesnik i čovek tog regiona. To je čovek koji nije širio mržnju – naglasio je Peca Popović gostujući na N1.

EUFORIJA… DARA, ĐOLE I LUZERI IZ VAKUUMA

Za ovih četrdeset godina, od njegove pojave, umrle su razne poglavice ovih naših plemena, ali ni za jednim od njih se nije žalilo na celom prostoru, primećuje Popović.

On (Balašević) je slučaj koji treba da nas nauči da u svima nama, bez obzira na razlike, postoji ista vrsta srca koja prepoznaje ono zbog čega smo ovakvi kakvi jesmo, rekao je.

Popović je podsetio da je “ova pošast u vrlo kratkom vremenu odnela i Branka Marušića Čuturu i Balaševića i Vojkana Borisavljevića”.

Uspomene na Đorđa Balaševića će ostati, kao i one o Arsenu Dediću, kaže rok kritičar, navodeći da, na primer, na Dedića  podseća svojim koncertima Zoran Predin.

HL/Izvor: n1info.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime