Pazi, kad smo znali… Ko ide na koncerte, živi duže

0
345
Oglasi
Koncert, publika/Photo: Pixabay
Koncert, publika/Photo: Pixabay

Stalno nas bombarduju nekim vestima šta bi sve trebalo da radimo kako bismo živjeli duže. Da jedemo ovo, vežbamo ono, spavamo ovoliko, radimo onoliko, zaljubljujemo se, seksamo se, smanjimo stres, ležimo u kadi… E pa evo jedne studije koja kaže da bi trebalo da – idemo na koncerte!

Studija Patrika Fagana, psihologa sa Goldsmith univerziteta iz Londona pokazuje kako odlasci na koncerte mogu da vam pomognu da živite duže. On tvrdi da samo 20 minuta dobrog koncerta može da poboljša raspoloženje za čak 21%.

Dalja istraživanja takođe pokazuju da dobro raspoloženje produžuje životni vek do devet godina, što opet govori: dobar koncert + dobro raspoloženje = živimo duže.

Fagan tvrdi da je njegovo istraživanje pokazalo kako koncerti imaju pozitivan uticaj na zdravlje, osećaj sreće i raspoloženje. Da bi se utvrdili rezultati ispitivanja, ispitanici su učestvovali u psihometrijskim testiranjima, pa su im se merili otkucaji srca dok su radili opuštajuće aktivnosti poput joge, šetanja psa… kao i odlaska na koncert. Rezultati su pokazali da osobe koje idu na koncerte imaju povećan osećaj samopoštovanja do 25%, kao i veću povezanost s drugima. Čak za 75% im je povećana mentalna stimulacija.

Da je muzika važan pozitivan faktor u ljudskom životu pokazala su mnoga istraživanja, ali ovo je prvi put da neko jasno kaže: Ko ide na koncerte, živi duže. Pazi, kad smo znali…

HL/Izvor: soundguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime