Password: KoordinateAntiratne#… Sedmi Dok’n’Ritam od 14. do 17. juna u DK Studentski Grad

0
272
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok’n’Ritam održaće se od 14. do 17. juna u Domu kulture Studentski Grad.

Godina je 2022. Nad planetom iscrpljenom pandemijom, nadvila se strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob čije su posledice uveliko vidljive, a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim.

Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje.

Program festivala D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava.

Ove godine prvi put takmičarski program donosi filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba.

Sa druge strane, činjenica je da je muzički dokumentarni film ponovo, i ove godine ovenčan Oskarom (“Summer of Soul”) govori nam tome da ovaj podžanr ima sve važniju ulogu u filmskom stvaralaštvu; samim tim, antiratna poruka, koju nosi svaki muzički dokumentarac, bez obzira na centralnu temu priče, postaje lakše vidljiva.

Filmove sa svih koordinata, na sedmom Dok’n’Ritmu, ujedinjuje ova poruka, pod sloganom Password: DNR7KoordinateAntiratne#

Festival otvara film “Laurent Garnier: Off the Record” (14. jun) a u narednim festivalskim danima, takmičarski filmovi iz selekcije Planeta, vode nas na karneval u Brazilu, čuvene rock klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju…

Regionalna selekcija donosi priču o antiratnoj muzičkoj manifestaciji “Koncert za Mir”, održanoj u Kragujevcu 1991. Priče svedoka i arhivski materijali, čine upečatljivu sliku atmosfere, u trenutku u kom počinju ratni sukobi u SFRJ.

Sa druge strane, u okviru programa Planeta, film Glasovi sećanja, rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora.

Regionalna takmičarska selekcija donosi i priče o Dalekoj Obali u Americi, “rudarskom” rokpankfolk bendu Orlek, Uskršnjem Rock Maratonu…

Proći ćemo kroz karijeru benda El.Org, dugu četiri decenije,  ispričanu kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida.

Činjenica je da su dvehiljadite, u velikoj meri, obeležile dame na muzičkoj sceni regiona. Kako izgleda put do stejdža, iz ženskog ugla, i šta se dešava kad se reflektori ugase, imaćemo priliku da saznamo premijerno u takmičarskom programu.

Sekcija Work in Progress predstavlja nam muzičke dokumentarce u radnom procesu: U različitim fazama produkcije, nalaze se filmovi o kompozitoru Lazi Ristovskom, grupi Smak, svetski uspešnom operskom pevaču Željku Lučiću, YU Grupi…

Smak (Kraguevac)/ Photo: AleX
Smak (Kraguevac)/ Photo: AleX

Posebni programi Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja: pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

Specijalne projekcije donose dva dokumentarca: jedan je film o “kralju romske muzike” Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu.

Posle velikog uspeha igranog filma “Toma”, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika.

Program Notabook nam donosi knjigu “Kako (ni) je propao rokenrol” u Srbiji (1991-2017).

U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, biće održan koncert Zatvaranja grupe S.T.R.A.H.

– Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali…morate imati password – poručili su organizatori.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime