Parampaščad je – “Na putu ka suncu”… Crnogorski alternativci objavili debi album

0
892
Oglasi
Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)
Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)

 Crnogorska alt rock grupa Parampaščad upravo je objavila svoj dugo očekivani prvenac “Na putu ka suncu” za izdavačku kuću Lampshade Media.

Četvoročlani bend Parampaščad nastao je još 2011. godine, kada su dugogodišnji prijatelji odlučili da svojim muzičkim stilom unesu prekretnicu u crnogorsku muzičku scenu. Inspirisani različitim muzičkim ukusima i uticajima, kreirali su jedinstveni alt rock zvuk, koji je vrlo brzo stekao brojne, stalne fanove u Crnoj Gori, ali i šire. Na albumu prvencu “Na putu ka suncu” nalaze se četiri singla, koja su objavljena u periodu od 2017. do 2019. godine, kao i šest novih pesama, snimljenih 2020. godine:

[accordion title=’Ko su Parampaščad?’]

Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)
Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)

Parampaščad čine: Stefan Pantović – vokal/gitara, Ivan Ivanović – solo gitara/vokal, Momčilo Radulović – bas gitara/vokal, Marko Milonjić -bubnjevi.[/accordion]

– Album nije rađen prema nekom šablonu, nego je skup naših životnih iskustava predhodnih godina, pa zato i mislim da je kao celina savršeno zaokružen – kaže Stefan Pantović, frontmen i producent albuma i dodaje:

– Uz četiri najavna singla – “Komadi”, “Kilometri”, “Život moj” i “Danas je dan kad biće sve u redu”, donosimo i šest svežih pesama i tako zaokružujemo celu priču.

Parampa[;ad, Na putu ka suncu, cover
Parampa[;ad, Na putu ka suncu, cover
Prema rečima Ivana Ivanovića, A.K.A. Bubnjivi, gitariste benda, koncept albuma “Na putu ka suncu” je u samom nazivu. Od prve do poslednje pesme slušalac treba da kroz lična pitanja, preispitivanja, ljubav, bunt… dođe do puta koji vodi ka čistoj i širokoj energiji koja nas sve zajedno privlači. Lična i intimna priča koju svako treba da čuje, dodaje Ivan, ispričana  sirovim, opet sofisticiranim rock zvukom, koji oslikava ličnosti ova četiri muzičara koji taj zvuk stvaraju.

Uz album, kao bonus, tu je i video spot za njihov do sada najveći hit “Komadi”. Snimljen kada i pesma, 2017. godine , dugo je “stajao u fioci” bez jasne vizije šta dalje sa istim. Međutim, u doba karantina zbog pandemije, basista grupe Momčilo Radulović, inače diplomirani video producent, preuzeo je materijal u svoje ruke i od njega napravio odličan najavni spot za album. Snimatelji su bili Ivan Knežević i Damjan Spasojević, a scenograf Danilo Knežević.

Momčilo o spotu kaže:

– Spot “Komadi” je apstraktan vizelni doživljaj jedne ljubavne priče i opisuje njenu težnju da zauzme mesto i ostvari se u nekim lepim segmentima materijalnog sveta.

Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)
Parampašćad/Photo: Nebojša Medo (Mediatag)

Album je urađen baš kako su ga momci oduvek  zamišljali, a sniman je na tri lokacije.  Momčilo Radulović A.K.A. Stari Mox, basista Paščadi kaže:

– Ovo izdanje je dugogodišnja težnja za svetlom. Period stvaranja je bio period izgaranja, čišćenja, spoznaja i prihvatanja. On predstavlja naš verodostojan odraz u ogledalu koji stoji na tom putu.

– Na njega smo čekali od 2017. godine – dodaje Stefan. – Jedan od razloga zašto su samo snimanje i produkcija trajali toliko, jeste naša želja da album zvuči baš kako smo ga zamislili, da izađe baš za Lampshade Media i da bude masterovan u Londonu. Sve to smo na kraju i ostvarili  i to nas čini srećnim. Godine 2018. smo imali i peh. Naime, neko nam je upao u studio, ukrao sve gitare i deo opreme koje smo imali, pa nas je to dodatno  unazadilo. A zatim 2020. i pandemija. Ali evo nas u pravom momentu, sa pravim materijalom!

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime