PANKER DO KRAJA… Preminuo Bora Oslovčan, basista Pekinške patke

0
571
Oglasi
Pekinška Patka/YouTube printscreen
Pekinška Patka/YouTube printscreen

Basista Pekinške patke Borislav Oslovčan preminuo je u 57. godini života u Novom Sadu.

Pekinška patka/plakat
Pekinška patka/plakat

Sa novosadskim pank bendom odsvirao je sve pesme koju Pekinšku patku čine kultnim sastavom. Njegov bas davao je jačinu progresivnim pesmama kao što su “Biti ružan, pametan i mlad”, “Bolje da nosim kratku kosu”, “Poderimo rok”, “Bela šljiva” u kojoj osim što među prvima eksplicitno pominju reč seks, jasno poručuju i “Ma ko ih šljivi mi sviramo pank”.

Borislav Oslovčan rođen je 21. oktobra 1960. godine u Novom Sadu.

Pre nego što se 1979. godine pridružio Čonti (Nebojša Čonkić) i Sreletu (Sreten Kovačević), Bora je svirao u Gomili G. Ako je Pekinška patka u svojoj muzici nosila crtu bunta i onoga što bi danas nazvali “brzinom”, onda je i Borin bas to podizao na novi nivo.

Sa tim se slaže i osnivač benda Sreten Kovačević koji za 021.rs kaže da je Bo Pestilance, kako su ga još zvali, bio jedan od elemenata koji je uticao da Pekinška patka bude ono što jeste.

– Imali smo potrebu za basistom i onda smo na jednom nastupu videli Boru koji nas je oduševio svojim nastupom, sviranjem i ponašanjem. Pristao je da svira sa nama i sa Pekinškom patkom je odradio albume i singlove koji su zapravo činili Pekinšku patku. Ako je Patka nešto obeležila, onda je on svakako bio deo toga. Njegov stil je bio drugačiji od ostalih. Kada se malo pogleda, svako od nas u bendu je imao drugačije stilove sviranja, a Bora se u to uklapao idealno – navodi Kovačević.

Ljudi bliski njemu kažu da je bio nemirnog duha. Kada su došle devedesete i sankcije, Bora je postao kuvar i tu počinju njegova putovanja. Najpre je radio na Mikonosu u Grčkoj, u nekoliko navrata je boravio u Rusiji. Poslednje radno mesto bila mu je Malta, odakle se u Novi Sad vratio narušenog zdravlja.

Nakon raspada grupe sa Pekinškom patkom svirao je još jedanput, 2008. godine na Egzit festivalu, kada su obeležene i tri decenije od njenog formiranja. Osim Pekinške patke i Gomile G, Bora je svirao i u kultnoj La Stradi sa Slobodanom Tišmom, kao i u Kontraritmu.

Kremacija će biti održana u petak u 12 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu, a Borislav Oslovčan biće ispraćen pesmom Pekinške patke “Biti ružan, pametan i mlad”.

HL/Izvor: 021.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime