Paleontolozi imenovali novootkrivene fosile po bubnjarima Deep Purple i Meshuggah

0
252
Oglasi
Jan pejs, Tomas Haka/Photo: promo printscreen
Jan pejs, Tomas Hake/Photo: promo printscreen

Ophiopetagno Paicei i Muldaster Haakei su ‘najnoviji’ fosili koji su nazvani po hard rok / hevi metal muzičarima.

Paleontolozi koji vole metal dali su imena nedavno otkrivenim fosilima u čast dvojice uticajnih bubnjara – Jana Pejsa iz Deep Purplea i Tomasa Hakea iz Meshuggah’s.

Novonazvani Ophiopetagno Paicei i Muldaster Haakei su dva fosila izumrlih “krhkih zvezd”a koje je tim predvođen doktorom Benom Tujem iz Prirodnjačkog muzeja u Luksemburgu izvukao iz stena starih 428 miliona godina na švedskom ostrvu Gotland.

Toni Ajomi se “upoznao” sa novootkrivenim fosilom  koji je dobio ime po njemu… “Sreli su se” na mostu “Black Sabbath” u Birmingemu

Objašnjavajući zašto je njegov tim odlučio da oda počast dvojici bubnjara, doktor Tuj kaže:

– Analiziranje fosila veličine zrna prašine i duboko udubljivanje u složene evolucione obrasce može da uništi um. Muzika Deep Purple i Meshuggah nam je zaista pomogla da odahnemo, obnovimo inspiraciju i smirimo umove… bio je to očigledan izbor da odamo počast dvojici mojih idola.

Tim je takođe izabrao da nazove fosil u čast poznatog američkog umetnika Džoa Petanja, čoveka koji je kreirao Motorheadovu kultnu maskotu “War-Pig” i kreirao omot albuma za Hawkeind, Sveet, Autopsy, Sodom i još mnogo toga.

– Džo ima istoriju uključivanja zooloških objekata u svoje slike i obezbedio je umetnička dela za neka od mojih prethodnih otkrića fosila – objašnjava profesor Mats E. Erikson sa Univerziteta Lund, koautor studije. – Imenovanje fosila u njegovu čast trebalo ej da se desi i mnogo ranije.

Erikson je ranije dao imena fosilima u čast Tonija Ajomija, Lemija i Kinga Dajmonda iz Black Sabbatha.

HL/Izvor: loudersiund.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime