Ovih pet pesama nije napisao bubnjar Foo Fightersa … a voleo bi da jeste

0
271
Oglasi
Tejlor Hokins/ Photo: Facebook @RockMetalTillDeath
Tejlor Hokins/ Photo: Facebook @RockMetalTillDeath

Bubnjar benda Foo Fighters, Tejlor Hokins objavio je u novembru prošle godine svoji prvi solo album, “Kota”, na kojem on svira skoro sve instrumente.

Pokušavam da napravim “zaraznu” muziku, a to je zeznuto odraditi. Muzika treba da bude interesantna i “zarazna”, a ne ljigava(fucking) kao na primer pesma “You can call me on my cell phone”, koju peva Drejk – rekao je Hokins u intervjuu o njegovom najnovijem projektu.

Tejlor Hokins/ Photo: Facebook @TaylorHawkinsShorts
Tejlor Hokins/ Photo: Facebook @TaylorHawkinsShorts

Tejlor je tom prilikom takođe otkrio i listu omiljenih pesama, za koje žali što ih on sam nije napisao.

1. “The Air That I Breathe” – The Hollies

Ovu pesmu je napisao Albert Hamond Stariji, otac Alberta Hamonda Mlađeg, člana benda The Strokes. Mislim da je ovo jedna od najboljih pesama ikada snimljenih. The Hollies je čak tužio bend Radiohead, jer je njihov prvi hit “Creep” zvučao skoro isto kao ova pesma.

Za njih sam saznao veoma kasno. Mislim da je njihov bubnjar baš kul lik. Ova numera je nastala u periodu pošto ih je Grejem Neš napustio. Na neki način ova pesma je bila njihovo zadnje “Hurej!”.

2. “Synchronicity II” – The Police

Kod ove pesme mi se veoma sviđa što priča priču o tome kako vas jednostavan život u stvari vodi do ludila. Mislim da je ova pesma bila okidač za Stingovo napuštanje benda.

Likovi kao što su Sting i Dejvid Bouvi jednostavno nisu stvoreni da budu u bendovima. Oni su stvoreni da nastupaju sami, bez nekog budalastog bubnjara u pozadini.

Najbolja muzika, koju je Sting stvorio je bila u saradnji sa Stjuartom Koplendom. On je moj lični heroj. Obožavaću ga dok sam živ. Mislim da su se mnogo svađali dok su sarađivali, ali da se uprkos svim neslaganjima i dalje vole.

Ova numera je svakako dokaz da se nešto desilo sa bendom, da je usledila neka promena. Svuda je bilo signala da će se bend raspasti, ali u tom trenutku su stvarno rokali.

https://www.youtube.com/watch?v=buadfz2qcbY

3. “Pigs in Zen” – Jane’s Addiction

U periodu kada je ova pesma nastala muzika je počela da biva dosadna i glupa. Na radiju su se uglavnom vrtele neke romantične, ljubavne pesmice i bendovi kao što je Whitesnake. Uz te pesme su se svi samo ljubakali.

Danas kada čujem numeru “Here I Go Again” setim se kako sam se ljubio sa nekom ribom, pre nego što mi je dala.

Jane’s Addiction je uspeo da muziku ponovo učini interesantnom, najviše zbog originalnih tekstova. U tome su im se pridružili i bendovi Metallica i Bad Brains.

Kada sam prvi put čuo za ovaj bend učinilo mi se da su njihov tekstovi na neki uvrnut način slični tekstovima Džona Lenona. Njihovi tekstovi su veoma ezoterični i teraju vas na razmišljanje.

Kada sam prvi put čuo pesmu “Pigs in Zen” pomislio sam: “On prokleto priča o svinjama. To mora da ima neko značenje, zar ne? Tu mora da ima nešto više od jednostavne priče o svinjama”. Ta pesma me je zaista naterala da se zamislim.

https://www.youtube.com/watch?v=ogmqY1-_XFc

4. “We Will Rock You” – Queen

Čuo sam da Brajan Mej i danas prima 5 miliona dolara godišnje zahvaljujući ovoj pesmi. Eto dobro plana kako da imate nenormalno visoku penziju: “Ove godine ne moram da radim ništa, jer ću zahvaljujući pesmi “We Will Rock You” zaraditi 5 miliona dolara.” “Goni se.” “Stvarno?! Goni se ti. Ja ne idem nigde bez svojim 5 “We Will Rock You” miliona”.

Mislim da je ovo jedna od onih stvari u koju morate svim srcem da verujete kako bi ona uspela. Možete li da zamislite scenu u kojoj sa prijateljima ulazite u studio i kažete: “Ok, evo šta ćemo da radimo. Tapšaćemo, lupaćemo nogama o pod, bacaćemo neke bitove i ponavljati stih “We will rock you””.

Ova pesma se i dalje pušta na svakoj prokletoj utakmici bilo da je fudbal, košarka, bejzbol…

5. “So Real” – Džef Bakli

Obožavam glas ovog tipa i voleo bih da pevam kao on. Obožavam kada šapuće stihove: “I love you, but I’m afraid to love you”.

Baš šteta što je preminuo. Da je poživeo jednog dana bi bio fenomenalan muzičar. Za njegovu prvu pesmu “Grace” niko nije ni čuo. Bilo mu je potrebno mnogo vremena da se probije, a sada su svi u fazonu: “A, Džef Bakli. Ma da ja sam njegov vatreni fan!”.

Ljudi su ga zavoleli tek pošto je umro. Mislim da su Plant i Pejdž čak nekoliko puta nastupali sa njim na turneji. Ti momci se niko ne plaše, ali ono što se tada desilo je zaista zanimljivo. Džef je bio zadužen za otvaranje koncerta, a kada su ga čuli kako peva obojica su prokomentarisali da ne vredi ni izlaziti na scenu posle tako fenomenalnog nastupa.

Numera “Grace” je pravo remek-delo. Ovu pesmu svrstavam u top 10 najboljih numera ikada snimljenih.

I.N./Izvor: rollingstone.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime