Ovako to izgleda kad – Srbija stvara… Nenad Vasilić objavio pesmaricu “33 originalne kompozicije”

0
252
Oglasi
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak

Jedan od naših najpoznatijih džez muzičara, kontrabasista Nenad Vasilić, u Beogradu je promovisao publikaciju “33 originalne kompozicije” u izdanju Kleta, koje pred publiku donosi numere pisane, komponovane i snimljene na njegovih 12 dosadašnjih albuma.

Zahvaljujući ovoj publikaciji, ali i njegovom kompletnom zbog koga mediji Vasilića opisuju kao “jednog od najinteresantnijih solo kontrabasista današnjice… virtuoznog a nenametljivog…”, ovaj Nišlija postao je i zvanični kreativni ambasador Srbije u okviru platforme Srbija stvara/Serbia Creates.

Iza platforme Serbia creates stoji Savet za kreativne industrije, a ideja je da se putem ovog projekta Srbija brendira kao zemlja inovacija, kreativnosti i stvaranja.

Nenad Vasilić/ Photo: Promo
Nenad Vasilić/ Photo: Igor Ripak

Nenadova pesmarica već je objavljena na engleskom jeziku, a za srpsko izdanje predgovor je napisao muzički kritičar Peca Popović, u kojem, između ostalog, piše:

– Poput kontrabasa, koji je kao instrument najčešće u funkciji pratećeg zvuka, prisutan i primetan, ali ne i dominantan, takav je Vasilić kao čovek. Bez žudnje za poznatošću, a opet jedan od najangažovanijih i najoriginalnijih evropskih kontrabasista. Sa mnogo truda, veštine i ljubavi uspeva da svoj instrument, kao i stvaralaštvo i pedagošku aktivnost predstavi na način koji muzičkoj kulturi Srbije čini posebnu čast. Istorija hoće da pri pomenu Beča sada sa ponosom ističemo Nenada Vasilića ne samo kao vrhunskog instrumentaliste već po predanom mentorskom radu i edukaciji mladih muzičara. Njegova prošlost nalaže da se ne zaboravi: pre dolaska u tuđinstvo dobro je izučio narodne puteve i njih se ne odriče! Baš zato, energija muzike Nenadove domovine u susretu sa svetskim tokovima i Vasilićevim iskustvima prevazilazi sva jezička i kulturna ograničenja.

Balkanska muzika je prebogata repertoarom, ritmovima i melodijama, i time je za Vasilića bila inspirativna, kako za istraživanje, tako i za publikovanje.

– Volim da kažem da, to što radim nije vezano samo za srpski folklor i džez, nego da je vezano za folklor regiona. Pritom, ne mislim samo na prostor bivše SFRJ, već i na Bugarsku, Rumuniju, na širi region Balkana. Izdvojiti samo Srbiju, ne bi bilo muzički fer. Nemam ništa protiv, zato što sam ja veliki patriota i bude mi drago kad me u svetu najavljuju kao srpskog kontrabasistu – kaže Vasilić.

[infobox title=’Pogledajte novi video za numeru sa albuma “Bass Room”‘]Dvanaesti album Nenada Vasilića, “Bass Room” objavljen je u septembru 2019, a početkom meseca poznati kontrabasista predstavio je novi video sa ovog izdanja, numeru “Ti bi hteo pesmom da ti kažem”.

[/infobox]

Pesmarica Nenada Vasilića najpre je objavljena na engleskom jeziku, a njeno prvo srpsko izdanje je objavila je Izdavačka kuća Klet iz Beograda.

– Naša osnovna delatnost je obrazovno izdavaštvo. Velika nam je čast što je Nenad Vasilić izabrao baš nas da objavimo ovu knjigu. Potrudili smo se da dizajnom i svim onim što možemo da uradimo, podržimo pravu umetnost i približimo je mladim ljudima u Srbiji – rekli su predstavnici izdavača.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime