Otvorena izložba ilustracija “Hipermoderni Dante” u Italijanskom institutu za kulturu

0
236
Hipermoderni Dante/ Photo: Irena Nuhanović
Oglasi

Međunarodna izložba “Hipermoderni Dante” otvorena je u sredu, 14. aprila 2021. u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Ova jedinstvena izložba premijerno je postavljena u Beogradu povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, a posle našeg glavnog grada biće izložena u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

Hipermoderni Dante/ Photo: Irena Nuhanović
Hipermoderni Dante/ Photo: Irena Nuhanović

Na otvaranju su govorili NJ.E. Karlo Lo Kašo (ambasador Republike Italije u Srbiji), Roberto Činkota (direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu), Danijela Vanušić (pomoćnica  ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju), a putem video linka obratio se kustos izložbe, prof. Đorđo Bači.

Događaju je prisustvovao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom, Jovan Palalić, a otvaranje izložbe je emitovano uživo na YouTube kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Izložba ilustracija “Hipermoderni Dante” predstavlja pregled dela pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija.

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i profinjenu potragu za izražajnim sredstvima.

U delima oslikanim jajčanom temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala Božanstvenu komediju, svaki detalj je brižljivo stavljen pod lupu, što omogućava aktivno promišljanje jedne figurativne tradicije koja u svojoj krajnosti obuhvata i Đovanija di Paola.

Mimo Paladino koristi crtež, iznova osmišljen u eksperimentalnom ključu, kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući Danteove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike.

Paolo Barbijeri usaglašava tradiciju sa inovacijom, originalne skice u crnom se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom.

Emilijano Ponci se pak u potpunosti prepušta digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Izložba “Hipermoderni Dante” biće otvorena za posetioce od do 12. maja, radnim danima (od ponedeljka do petka) od 10:00 do 19:00 časova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime