Otvorena izložba “Don’t Worry” Eme Bregović u Bioskopu Balkan

0
292
Ema Bregović/ Photo: Bojana Janjić, dozvoljeno objavljivanje
Oglasi

U Bioskopu Balkan, u subotu, 12. juna, otvorena je izložba “Don’t Worry” Eme Bregović, na kojoj je ova vizuelna umetnica predstavila radove nastale u poslednjih nekoliko godina.

– Balkan je u svojoj historiji toliko puta mjenjao identitet. Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način mjenjaju i evoluiraju, pa i skulpture. Moja umjetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima – stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od koljevke, do babuški, ruskog jajeta, gnjezda. Arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kada ih mi dekonstruišemo tu se stvara magija. Identiteti se non-stop mjenjaju i mješaju, i to je ljepota umjetnosti i čovječanstva – rekla je Ema Bregović povodom otvaranja izložbe.

Don’t Worry/ Photo: Bojana Janjić, dozvoljeno objavljivanje
Don’t Worry/ Photo: Bojana Janjić, dozvoljeno objavljivanje

– Monumentalnost radova, složena produkcija, sjajni aluminijum, mesing, sve je u funkciji utiska grandiozne apsurdnosti. Estetika je sačuvana. Upravo u svim ovim elementima nastajanja Eminih radova, koji se grade dugo, sporo, mukotrpno, učitava se potencijal koji svojom mladalačkom energijom unosi svežinu i smelost suočavanja sa fundamentalnim temama. U toj liniji Ema stoji uz rame sa prethodnim generacijama skulptora, žena, koje su dominantno predstavljale savremenu jugoslovensku umetničku scenu – napisala je o izložbi Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta i kustoskinja ove  izložbe.

Izložbu Eme Bregović posetioci mogu da pogledaju do 4. jula.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime