Otkrivamo… Zašto postoje dve Batushke i koja je ona prava?

0
448
Batushka/ Photo: Promo
Oglasi

Ove godine imamo priliku da u Beogradu čujemo bend Batushka čak dva puta u razmaku manjem od dva meseca. Ali zašto?

Batushka je poljski blek metal bend osnovan 2015. godine od strane Kšištofa Drabikovskog. Njihova muzika inspirisana je Istočnopravoslavnom crkvom, dok sam naziv Batushka u prevodu znači – otac.

Bend odlikuju i karakteristični scenski nastupi tokom kojih su članovi benda odeveni tako da sakrivaju svoj identitet, a bina je ispunjena scenografijom koja je takođe u bliskoj vezi sa religijom – svećnjaci, kandila, oltari. Ono što ih još odvaja od većine blek metal bendova jeste upotreba osmožičanih gitara.

Ideja o bendu nastala je u kućnom studiju Kšištofa Drabikovskog, kada je on počeo da komponuje muziku pod uticajem pravoslavne muzike. Nastavio je da piše tekstove i oslikava slikarske radove za album, pre nego što je odlučio da pozove bilo koga da mu se pridruži u projektu.

Pošto ga je prijatelj, bivši član benda Heuresis odbio za saradnju, u projekat se uključio pevač Bartolomej Krisjuk, nakon čega je album bio završen. Batuska je tada bila zvanično oformljena, ali anonimno – kako bi se publika što više fokusirala na muzički doživljaj.

Batushka, Arkona i Aeternam 1. oktobra u Amerikani

U novembru 2015. grupa je objavila singl “Yekteníya VII”, a ubrzo potom i album “Litourgiya” koji je naišao na pozitivne kritike i veliki uspeh kod publike. Usledile su turneje i uspešni nastupi, ali i neprijatnosti poput otkazivanja određenih koncerata zbog pretnji smrću upućenih bendu.

Tom prilikom je okončana javna anonimnost benda, jer je Drabikovski počeo da daje intervjue kako bi objasnio situaciju. Nakon toga, problemi su nastavili da se nižu, pa dolazimo i do ključnog momenta – rastanka sa članovima benda.

Drabikovski i Krisjuk razišli su se zbog, kako je objavljeno na zvaničnom Instagram profilu benda, “nedoličnog ponašanja Bartolomeja Krisjuka”.

U istoj objavi, Drabikovski je naveo da su postojale tendencije da mu “njegova kreacija” bude oduzeta. Posle ovoga, usledile su javne prepirke između Drabikovskog i Krisjuka koje su krunisane sudskim postupcima.

Ova dva muzičara su nastavila da paralelno stvaraju muziku i organizuju turneje, svaki sa svojom verzijom Batushke, pa je tako Drabikovski objavio album pod nazivom “Panihida” koji je podržan od strane kritičara i obožavalaca, za razliku od Krisjukovog  albuma “Hospodi” koji je naišao na negodovanje.

Uprkos neodobravanju, verzija Bartolomeja Krisjuka nastavila je sa radom, ali je određeni broj nastupa otkazan. Drabikovski je posle dugog perioda tišine nastavio sa turnejama koje su bile veoma uspešne.

Do sada, obe verzije benda imaju ukupno 5 albuma, jedan zajednički (“Litourgiya”), jedan u verziji Drabikovskog (“Panihida”) i tri u verziji Bartolomeja Krisjuka (“Hospodi”, “Raskol”, “Carju Niebiesnyj”).

Fanovi još uvek vode bitku oko toga kome pripada ime Batushka, iako je za sada ustanovljeno da Drabikovski nastupa pod imenom Krzysztof Drabikowski’s Batushka, a Krisjuk nastupa kao jednostavno – Batushka.

Domaća publika imaće priliku da čuje oba benda u razmaku od nešto više od mesec dana i sama proceni koji je “onaj pravi”. 1. oktobra, zajedno sa sastavom Arkona, Batuska će nastupiti Domu omladine Beograda. Kasnije, 23. novembra, Krzysztof Drabikowski’s Batushka održaće svoj koncert u Dorćol Platzu.

Jelena Ilić za HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime