“Oni žive”… Otvoren poziv za slanje fotografija o životu studenata u Studentskom gradu

0
213
Oni žive, ustupljena fotografija, Marija Konjikušić
Oglasi

Dom kulture Studentski grad pozvao je bivše i sadašnje stanare Studentskog grada svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom “Oni žive“ o životu studenata u Studenjaku.

Posle uspeha projekta i izložbe “Portret Studenjaka” (2016), DKSG je odlučio  da u okviru međunarodnog projekta “Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, nastavi sa daljim prikupljanjem fotografija o životu studenata u Studenjaku u kontekstu svakodnevnog života, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Pored fotografija, biće započeto i snimanje audio intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima Studentskog grada.

Fotografije i audio intervjui o životu u Studentskom gradu biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom “Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Ustupljena fotografija Aleksa Vitorović
Ustupljena fotografija Aleksa Vitorović

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije Studentskog grada i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale.

Fotografije se neće zadržavati već će, odmah posle skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla belgrade@theylive.eu.

Fotografije će biti prikupljane u narednih sedam meseci, a krajnji rok za slanje i predaju je 1. septembar 2021. godine.

Projekat “Oni žive“ realizuje se od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine, u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije “Kreativna Evropa“.

Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja “Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida.

Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Ustupljena fotografija, Dragica Krgović
Ustupljena fotografija, Dragica Krgović
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime