Oktobarske premijere na Nacionalnoj Geografiji – Od Bilija Kida do života na Marsu

0
219
Photo: Promo
Oglasi

“Bili Kid: Novi dokazi” – nedelja, 2. oktobar, 20.55 časova. Novootkrivena fotografija ozloglašenog odmetnika Bilija Kida pronađena je u Kaliforniji 2014. godine. Još je neverovatnije da su na fotografiji i dva Kidova najbolja prijatelja i kolege Regulatori, Tom O’Folijard i Čarli Boudri. Ali otkriće fotografije je tek početak priče. Proces utvrđivanja autentičnosti istorijske fotografije će se ispostaviti kao bitka za sebe.

Bili Kid: Novi dokazi/ Photo: Promo
Bili Kid: Novi dokazi/ Photo: Promo

“Povratak iz mrtvih” – nedelja, 9. oktobar, 20.55 časova. Svetlo na kraju tunela, vantelesna iskustva, susret s eteričnim bićem… ovo su neka od neobjašnjenih svedočenja ljudi širom sveta koji kažu da su doživeli “iskustvo blisko smrti”, što je argument za neke da postoji život posle smrti, ili čak dokaz za postojanje duše. Sada će prvi put, svetski priznati neurolog dr Stiven Loris pokušati da ponudi naučno objašnjenje sprovodeći seriju eksperimenata osmišljenih da se izazovu simptomi “iskustva bliskog smrti”,  eksperimenata koji blisko simuliraju šta se dešava s mozgom u raljama smrti (gubitak svesti). Takođe će sprovesti i sopstveni eksperiment “masovnog iskustva bliskog smrti”, beležeći moždane paterne uživo, čiji bi rezultat mogao da pomogne u objašnjavanju zašto naš mozak pokreće “iskustvo blisko smrti” i time nam reći više o velikoj životnoj misteriji − izvoru ljudske svesti.

Povratak iz mrtvih/ Photo: Promo
Povratak iz mrtvih/ Photo: Promo

“Prvi car: Tajne kineskog groba smrti” – nedelja, 16. oktobar, 20.55 časova. Albert Lin i kanal National Geographic otkrivaju užasne tajne skrivene u grobnici Prvog kineskog cara. Ratnici od terakote su tek vrh ledenog brega u ovom mauzoleju veličine Menhetna, koji je u većem delu ostao neotkriven… sve do sada. Ove tihe statue čuvaju eksplozivna, mračna otkrića koja će ispisati novu istoriju i oslikati potpuno drugačiju sliku drevnog sveta od onog što smo mislili da znamo.

“Jesmo li mi istorija” – nedelja, 30. oktobar, 20:55 časova. Kao novoimenovani ambasador mira Ujedinjenih Nacija, Leonardo Dikaprio otpočinje ulogu života. Putujući od udaljenih pustara Grenlanda, preko užarenih šuma Sumatre do dvorana Vatikana, Dikaprio istražuje razarajući uticaj klimatskih promena na planetu. Koristi mogućnost pristupa bez presedana kako bi razgovarao s aktivistima, naučnicima i svetskim vođama – uključujući Baraka Obamu, Ilona Maska i papu Franju. Istražujući do detalja uzroke krize i otkrivajući potencijalna rešenja, Dikapriotraga za odgovorom na pitanje: možemo li da delujemo pre nego što bude prekasno?

Jesmo li mi istorija/ Photo: Promo
Jesmo li mi istorija/ Photo: Promo

“Egzo Mars: Potraga za životom”- sreda, 19. oktobar, 20:55 časova. Kao odgovor na pitanje koje je predmet mnogih usijanih debata u naučnoj zajednici, Evropa je odlučila da otpočne  misiju bez presedana, koja počinje u martu 2016. i traje sve do kraja 2018. Misija koja, osim korišćenja prave tehnološke magije, takođe podgreva i bitku za osvajanje Marsa koja se vodi sa Sjedinjenim Državama, čiji je projekat “Radoznalost” do danas ređao naučne uspehe. Kao i evropska misija Egzo Mars, ovaj dokumentarni film je uzbudljiva, daleka avantura koja gledaoca vodi iza kulisa misije, razmatrajući naučne odnose i dajući informacije na pitanje koje postavlja egzobiologija, pitanje koje je podjednako opravdano koliko i fantastično: Da li se život razvio na Crvenoj planeti? Ovaj film nas vodi u srce Evropske Svemirske Agencije (ESA), francuske svemirske agencije u Tuluzu (CNES), lansirni kosmodrom i Bajkonuru i Tales AlenijaSpejs, sa ciljem da pogledamo Egzo Mars kao ljudski i naučni poduhvat, od faze nacrta preko lansiranja prvog modula i razgovora o nekim od najfascinantnijih aspekata Crvene planete. Naučnici, entuzijasti i posmatrači će dati svoje viđenje i razmotriti pitanja koja mogu da proisteknu u potencijalnom ideološkom ratu između dva prijateljski nastrojena kontinenta.

Jesmo li mi istorija/ Photo: Promo
Jesmo li mi istorija/ Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime