Ok, šta se to sprema… Otkud Brajan Mej sa Pejdžom i Ajomijem na otvaranju Gibson Garage London?

0
218
Mej, pejdž i Ajomi na otvaranju Gobson Garage London, screenshot Instagram @brianmayforreal
Oglasi

Gibson Garage London – prva vodeća prodavnica gitarskog giganta van SAD – zvanično je otvorila svoja vrata, u pratnji dvojice dugogodišnjih promotera brenda, Džimija Pejdža (koji je najavio svoje partnerstvo sa više gitara na događaju) i legende Black Sabbatha Tonija Ajomija.

Ali između njih je stajao i neko manje povezan sa Gibsonovim gitarama – Brajan Mej.

– Tako smo ponosni što ga imamo u našoj Gibson porodici – oduševljen je Gibson predsednik i izvršni direktor Cesar Gueikian. – Iz malog benda zvanog Queen… Brajan Mej!“.

Za poznavaoce scene, ulazak virtuoza kovrdžave kose bio je u najmanju ruku iznenađenje. Ikona Queena se retko viđa bez Red Special, gitare koju je napravio sa svojim ocem – a on već 20 godina prodaje njene masovno proizvedene verzije pod sopstvenim brendom Brian May Guitars.

Pa šta sve ovo znači? Koliko god se mediji trudili, Gibsonovi predstavnici nisu govorili o tome kakav je njihov odnos i šta spremaju sa Mejom. Ali, postoje neke teorije.

Ima iskustva i dobro poznaje materiju… Brajan Mej prodaje ženske grudnjake na svojoj internet stranici, britanski mediji mu “prave malu decu”

Od 2004. godine, Brian May Guitars proizvodi gitare srednjih cena, ispod 1.000 dolara, verzije Mejovog zaštitnog znaka instrumenta, sastavljene u Južnoj Koreji i proizvedene pod budnim okom Mejovog dugogodišnjeg tehnologa Piza Malandronea i Barija Murhausa iz House Musica. Dolaze u širokom spektru boja, sa idiosinkratičnim pickupom koji je veran originalu gitariste Queena.

Ali ono što BMG ne radi je da pravi vrstu replika koje izazivaju strahopoštovanje, pedantne i moćne, po kojima su poznati Gibson Custom Shop i Murphy Lab. I zar to ne bi bila pametna ideja?

Znamo da je Mej u prošlosti napravio odlične Red Special rekreacije za biografski film “Bohemian Rhapsody”, ali one nisu bile na prodaju. Ako Tom Marfi i saradnici mogu da daju svoje značajne talente za reprodukciju svakog ćoška i pukotine jednog od zaista jedinstvenih instrumenata među električnim gitarama… pa, to je zaista velika vest.

Dorothy, jedna od prvih Gibson Les Paul gitara ikada napravljenih, skoro je uništena u tornadu… a sada opet blista starim sjajem

Meju nije strano partnerstvo sa drugim firmama, naravno – on je u prošlosti licencirao svoje dizajne gitara Guildu i Burnsu. Ali prošlo je više od dve decenije otkako je poslednji put objavio gitaru koja nije bila pod zastavom Brian May Guitars.

Kladimo se da je Mejov stari prijatelj Toni Ajomi imao neke veze sa novim partnerstvom, pošto je radio sa Gueikianom i Gibsonom na replici “Monkey” 1964 SG Special još 2020. Mej je očigledno bio impresionirana rezultatima.

Gibson redizajnirao i pustio u prodaju dve kultne Hendriksove gitare – Flying V i SG Custom

Ali pod pretpostavkom da je replika samo nagađanje, šta bi moglo biti sledeće? S obzirom na Gibsonov raspored izdavanja koji je poznat kao “sidrenje” u biznisu – bilo bi razumno očekivati Red Special koji je napravljen SAD u narednim godinama.

Ali kako bi se verzija Epiphonea takmičila sa Mejovim sopstvenim brendom? To bi bio pravi izazov.

HL/Izvor: guitarworld.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime