Oglasio se Laibach posle otkazivanja koncerta u Ukrajini: Oni, naravno, u ovom trenutku žele da čuju samo svoju istinu…

0
302
Milan Fras
Laibach, Milan Fras (MTS dvorana)/ Photo: AleX
Oglasi

Koncert grupa Laibach u Ukrajini, kao što je poznato, otkazan je. Bend tvrdi da je od njih traženu da kažu da su svi Rusi loši i da je ruska umetnost bezvredna, na šta oni nisu pristali.

U intervju za Index.hr, iz grupe Laibach su govorili o aktuelnom problemu između Ukrajine i Rusije, koji utiče na svet.

– Problem je u tome što smatramo da se u kontekstu ukrajinskog rata ne događa samo agresija Rusije na tu državu, već da bi po svoj prilici taj konflikt mogao takođe biti deo realizacije dugoročne strategije koju je u svojoj knjizi The Grand Chessboard: American Primacy And Its Geostrategic Imperatives (Velika šahovnica: Američka dominacija i njezini geostrateški zahtevi), objavljenoj 1977. godine, opisao američki diplomata poljskog podrijetla Zbignjev Brzezinski.

Ipak okazan koncert grupe Laibach u Kijevu zbog stava benda o konfliktu u Ukrajini

Proglas grupe Laibach pred koncert u Kijevu: Nismo želeli da vas uvredimo…

Reč je o istom čoveku koji je inicirao rat u Afganistanu prevarom uvlačeći rusku vojsku u tu zemlju 1979. godine, dok je u isto vreme sponzorisao formiranje ozbiljne vojske afganistanskih mudžahedina. Osnovna ideja mu je bila “nahuškati” Sovjetski Savez da upadne u zamku vlastitog Vijetnama, koji je SSSR trebalo vojno i ekonomski iscrpiti i dovesti do njegovog slabljenja ili raspada. U tome je Brzezinski i uspeo, a znamo i kakve su bile posledice tog rata za Afganistan i celu regiju Bliskog istoka.

Laibach/ Photo: Maja Nightingale

Ukrajinci, naravno, u ovom trenutku ne žele da čuju ništa o tome osim da se radi o čistoj ruskoj agresiji. Za njih je svako drugačije objašnjenje širenje “antiukrajinskog narativa” – navode iz grupe.

Na pitanje šta misle o “cancel kulturi”, odnosno “kulturi otkazivanja” iz Laibacha su rekli.

– Smatramo da je sve ovo u vezi s cancel kulture fenomenom zapravo zaista vrlo inspirativno. Oni koji odluče da se bave umetničkom delatnošću moraju ipak biti spremni na žrtvu za “više i plemenite ciljeve”.

Tračak nade i crveno svetlo koje svetli u tami… Laibach objavio EP “Love is Still Alive”

Umetnost nije samo igra i zabava, ona je i rat, a u rat se mora ući pripremljen i sa spoznajom da možete biti i gadno poraženi. Zato je pobeda, ako je osvojite, utoliko slađa i opravdanija. Vrlo nam je zabavno da se taj fenomen kulture otkazivanja sada događa i na demokratskom i tolerantnom Zapadu, a ne samo u Severnoj Koreji, Iranu i – recimo – u Rusiji.

Inače, na Zapadu uopšte postoji nekoliko sofisticiranih, ali i brutalnih načina da se onesposobi “problematični” umetnik. Sve to treba umetnosti samo dati dodatni smisao i podsticaj.

Najdosadnija i najnezanimljivija umetnost je ona koja je prihvaćena općim konsenzusom ili koju preferira i promoviše neka elitistička savremena umetnička, galerijska i muzejska scena. Kada sami naiđemo na kulturu otkaza – otkazujemo je, zaobilazimo je i napadnemo s leđa. Uostalom, umetnost je za nas fanatizam koji zahteva diplomatiju – navode iz grupe.

HL/Izvor: Hrvoje Marjanović/Index.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime