Odluka je pala… YouTube ukinuo ‘dislike’ zbog sve većeg “maltretiranja vlasnika video sadržaja”, opcija još postoji, ali rezultate vide samo autori

0
149
Oglasi
Like Dislike/Photo: printscreen
Like Dislike/Photo: printscreen

 

YouTube se odlučio na radikalan, ali i možda ne toliko iznenađujuć potez – ukinuo je opciju ‘dislike‘ ispod video zapisa. I dalje će biti moguće lajkovati video koji vam se sviđa.

YouTube sklanja ‘dislike’, ali vlasnici videa će i dalje moći da vide broj dislike klikova – samo  broj dislikeova više neće biti vidljiv javnosti. Iz YouTubea poručuju da smatraju da će skrivanje dislike opcije smanjiti neprijatnosti vlasnicima, odnosno kreatorima sadržaja, posebno onim malim, kojima “dislike predstavlja neki vid maltretiranja“.

Prema podacima YouTubea, veliki broj korisnika prvo gleda odnos like i dislike brojeva i zatim odlučuje hoće li da gleda neki video, što često nije prava slika o kvalitetu videa. Neki ljudi u komentarima svima do znanja daju da su tu samo kako bi kliknuli na dislike. Nova politika bi mogla da ih odvrati od toga.

Skrivanje dislikea počelo je još u martu 2021. godine, kad je u eksperimentu učestvovala mala grupa ljudi. Tokom testiranja pokazalo se da su ispitanici manje koristili dislike da “napadnu” kreatora jer nisu mogli da vide kako broj dislajkova raste. Iz YouTubea kažu da će ovaj potez i dalje omogućiti dobronamernim gledaocima da ostave povratne informacije kreatorima sadržaja ili koriste dislike kako bi prilagodili video preporuke.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime