Od 1. januara britanski muzičari u problemu, čak i ako pandemija stane… Moći će da sviraju samo u zemljama van EU! U Srbiji, na primer…

0
152
Oglasi
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it

Evropske turneje britanskih muzičara dovedene su u pitanje zbog sporazuma o Brexitu, upozorio je ovih dana čelni čovek UK Musica Džejmni Njoku-Gudvin. Trgovinski sporazum Velike Britanije s EU mogao bi u potpunosti da zaustavi gostovanja britanskih muzičara u Evropi zbog viza koje će možda morati da traže za svaku evropsku državu u kojoj žele da nastupe. Iako će brojni pripadnici nekih industrija moći poslovno da putuju u EU bez vize, muzičari nisu na spisku tog izuzeća.

Brojne grupe i predstavnici muzičke industrije upozorili su da bi dodatni troškovi viza mogli odlazak u Evropu da učine finansijski neodrživim. Muzička menadžerka Eli Gilis na svom twitteru je napisala da je za svaki nastup nekog britanskog benda u Parizu, Berlinu ili Amsterdamu potrebna viza za svakog člana grupe koja će koštati oko 300 evra. Ako je u pitanju šestočlana grupa, troškovi su takvi da niko neće više moći da plati njihov nastup.

BREXIT UBIJA ALTERNATIVU! Strani muzičari moraće da zarađuju najmanje 33.000 evra godišnje da bi dobili radnu vizu u Velikoj Britaniji

Čelni čovek UK Music Džejmi Njoku-Gudwin tim povodom je izjavio da bi “dodatni troškovi i birokratija mogli da budu teret koji će slomiti muzičare”, i dodao u izjavi za Independent:

– Postoji stvaran rizik da britanski muzičari neće moći da snose troškove dodatne birokratije zbog kojih bi neke turneje bile izložene riziku.

Brojni umetnici iz EU takođe će se suočiti s poteškoćama od 1. januara ukoliko požele da nastupe u Velikoj Britaniji. Sloboda kretanja ukinuće se dok Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti ne napusti EU, što će značiti da će bendovima trebati viza, kao i dokaz o uštedi i potvrda o sponzorstvu od organizatora događaja.

– Ako se muzičari i umetnici iz inostranszva suoče s preprekama i troškovima ulaska u Veliku Britaniju, naša publika bi mogla da propusti brojna dela svojih omiljenih umjetnika – naglasio je na kraju Njoku-Gudvin.

Tim povodom je pokrenuta i peticija kojom se vlada Velike Britanije poziva na pregovore s EU o bezviznoj dozvoli za rad muzičara.

HL/Izvor: nacional.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime