Objavljena kompilacija “Tvoja pesma, Vol.1“

0
258
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Kompanije Mascom i Tin Drum Music su prošle godine pokrenule nagradni konkurs, prvobitno nazvan “EKV: Tvoja pesma“, u cilju pružanja pomoći muzičarima čiji je rad praktično onemogućila pandemija virusa Covid-19, ali i podsticanja muzičkog stvaralaštva, koji bi svojim kvalitetom i vanvremenskim porukama koje šalje, bio na tragu kreativnosti i umetničkog potencijala koji je, zajedničkim zalaganjem svojih članova, imala legendarna beogradska i jugoslovenska rok grupa Ekatarina Velika.

Realizaciju ovog konkursa je iniciranjem privremene mere zabrane njegovog održavanja, sprečila Zadužbina Milana Mladenovića, koja se tom prilikom pozvala na to da su oznaku “EKV“ zaštitili kao sopstveni robni žig.

Uprkos ovim neočekivanim preprekama, kompanije nisu želele da odustanu od sprovođenja zacrtanih afirmativnih ciljeva, što je rezultiralo promenom naziva konkursa i korekcijom njegovog koncepta.

Iako je navedenu privremenu meru nadležni sud ubrzo ukinuo, čime su otklonjena i sva ograničenja za korišćenje oznake “EKV“ u okviru naslova konkursa, organizatori su odlučili da ostanu pri nazivu “Tvoja pesma“, koji u fokus stavlja muzičare i njihove fenomenalne autorske radove.

Izabrani pobednici su sa svojim pesmama zastupljeni na digitalnom izdanju “Tvoja pesma, Vol. 1“ koje je od 23. jula dostupno na svim striming servisima.

Gift/ Photo: Antal Szilárd
Gift/ Photo: Antal Szilárd (promo, Mascom)

Novosadska grupa Gift osvojila je glavnu nagradu – kompletno snimanje albuma o trošku organizatora konkursa.

Bend je objavljivanje albuma “U senci grada“, najavio duplim singlom “Displej“ i obradom klasika Josipe Lisac “Gdje Dunav ljubi nebo“.

Ostali autori (Filip Marić, Aleksandar Bogdanović – Ćufi, grupa Reci cimet) zastupljeni na ovoj kompilaciji dobili su mogućnost da u profesionalnom studiju snime pesmu koju su u demo verziji poslali.

Filip Marić/ Photo: Ena Gluhaković (promo Mascom)
Filip Marić/ Photo: Ena Gluhaković (promo Mascom)

Za svoju muziku Filip Marić inspiraciju crpi iz grungea, ambijentalne muzike, alternativnog R&B-ja i soula. Na taj način pokušava da napravi svoj muzički izraz.

Njegova pesma “Đavolje igre“ govori u korist Filipovoj težnji ka apsolutno otvorenom umu i muzičkim eksperimentima.

– Ova pesma je moj prvi korak u neko ozbiljnije i zrelije delo. Obrađuje tematiku unutrašnje borbe sa anksioznošću. U njoj je “đavo“ metafora tog unutrašnjeg glasa koji ti govori da nešto ne možeš i da nisi dovoljno dobar – izjavio je Filip koji inače živi i radi u Tuzli.

Aleksandar Bogdanović Ćufi/ Photo: Aleksandar Bogdanović (promo, Mascom)
Aleksandar Bogdanović Ćufi/ Photo: Aleksandar Bogdanović (promo, Mascom)

Aleksandar Bogdanović – Ćufi dolazi iz Čajetine, a živi u Novom Sadu. Nastupao je sa rok i pop bendovima, kao i samostalno. Sarađivao je sa novosadskim simfonijskim orkestrom, Dudom Bezuhom, sa muzičkom školom “Kulturno sklonište“, kao i sa prijateljima na muzičkom projektu zvanom “Silverhand Project“.

Na kompilaciji “Tvoja pesma, Vol. 1“ Ćufi je zastupljen pesmom “Korak unazad“.

– Što se tiče daljeg autorskog rada, postoje gotove pesme koje će biti objavljene u narednom periodu i koje su u nekom sličnom stilu. To je primarno gitarska muzika, koja vuče uticaj iz raznih žanrova. Nešto bih objavljivao kao solo autor, nešto sa bendom, ali o tom potom – kazao je Ćufi.

Reci cimet/ Photo: Teodora Radak (promo, Mascom)
Reci cimet/ Photo: Teodora Radak (promo, Mascom)

Grupa Reci cimet je nastala u decembru 2016. kao rezultat višegodišnjeg druženja i sviranja četiri prijatelja iz Prve beogradske gimnazije. Bend je 2019. godine bio finalista “Bunt rok festivala“ gde je dobio pozitivne kritike. Bend trenutno radi na materijalu za debitantski album. 

Njihova numera “Bog između pesama“ izabrana je za treću pesmu na kompilaciji “Tvoja pesma, Vol.1“.

– Ova pesma je jedan od fragmenata slike mladog uma koji uporno pliva uzvodno kroz brzake 21. veka, a koja će biti upotpunjena završetkom debitantskog albuma. U toj slici, “Bog između pesama“ se izdvaja kao najintimniji fragment kolektiva zbog čega je i dobro ušuškan u metaforično ćebe – izjavio je bend.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime