TAKO DIŠE OVAJ GRAD: Book&Roll Open Day#3, prvi put na otvorenom, uz dobre knjige, sjajan rokenrol i malo kiše…

2
375
Book&Roll Open Day #3. Plutonia/Photo: Janko Đurić
Oglasi

Prvi put Bokk&Rool Open Day održan je na otvorenom, u središtu Čumićevog sokačeta, na korak od samog centra Beograda, i dokazao da urbana kutura u ovom gradu i u ovoj zemlji ima perspektivu, ma ko mislio drugačije.

Dan rokenrola i urbane kulture koji organizuje Headliner.rs, ovog puta uz podršku Mascoma, ukupio je u urbanoj oazi usred grada sjajne mlade i još mlađe bendove, odlične pisce uoči Lagunine Noći knjige, gledali smo ekspreimentalne filmove mladih autora, pretpromociju spota nastalog zahvaljujući upravo Book&Rollu, a posetioci isprobali svoj talenat u igri Guitar Hero, i sve to u opuštenoj i pozitivnoj atmosferi koju nije pokvarila čak ni prolećna kiša koja je uzalud pokušala da nam pred kraj pokvari doživljaj.

Book&Roll Open Day #3. Dago/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Dago/Photo: Janko Đurić

U rano popodne, dok je sunce još šestoko pržilo nad gradom, Book&Roll otvorio je mladi muzičar DAGO, koji se sa svojom gitarom i loop pedalom napravio izuzetan uvod u sve što će se kasnije dešavati na platou ispred Mascoma i Makarta u srcu Čumića.

Domaćini ovog izdanja bili su Ivana Nikolić i Andreja Ignjatović, a posle DAGA, red je došao na promociju knjige.

Book&Roll Open Day #3. Marija M. Karan i Bojana Đoković/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Marija M. Karan i Bojana Đoković/Photo: Janko Đurić

Sa autorkom romana “Granični slučaj” Bojanom Đoković razgovarala je naša draga koleginica Marija M. Karan, koja je pokušala da otkrije kako je to kad žena napiše moćan psihološki triler, žanr do sada rezervisan isključivo za muškarce.

Book&Roll Open Day #3. Mladi Džek promocija spota/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Ivana i Andreja (voditelji), Janko (fotograf i Đura Mladi Džek na promociji spota /Photo: HL

Pretpremijera spota za numeru “Priti boj” Mladog Džeka bio je segment na koji smo bili posebno ponosni, jer je nastao zahvaljujući saradnji ovog sjajnog benda i mlade autorsko-filmske ekipe srednje škole Artimedia, koji su su se upoznali na prvom Book&Rollu.

Book&Roll Open Day #3. Mladi Džek promocija spota/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Mladi Džek promocija spota/Photo: Janko Đurić

Sa multimedijalnim autorom Vladimirom Đurićem Đurom razgovarali smo njegovoj novoj knjizi “Beograd bez zna”, a potom su se brojni posetioci okušali kao “rok zvezde” u takmičenju Guitar Hero, a najnolji su nagrađeni kompletima diskova iz produkcije Macoma i Lamshademedia.

Book&Roll Open Day #3. Vladimir Đurić Đura/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Vladimir Đurić Đura/Photo: Janko Đurić

A onda je krenulo “prženje”. Plutonia je dokazala zašto je jedan od najboljih bendova uživo, pogotovo sada kad imaju dve pevačice.

Plutonia. Book&Roll Open Day #3/HL
Plutonia. Book&Roll Open Day #3/HL

U jednom momentu imali su ih čak i tri, jer im se u jednom momentu na sceni pridružila idevojčica koja je “kao velika” odradila svoj vokalni deo u jednoj od novih pesama Plutonie, sa albuma koji i dalje nestrpljivo čekamo.

Book&Roll Open Day #3. Plutonia/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Plutonia/Photo: Janko Đurić

Apsolutno oduševljenje i odobravanje izazvao je nadahnuti nastup Orkestra akustičnih gitara srednjoškolaca i osnovaca iz Sremčice Rok Cirkus, koji su svojim obradama rokerskih megahitova podigli na noge i one koji nikada do sada nisu čuli za njih. Devet mladih “ljudih gusara”, među kojima ima vhunskih gitarista i pevača, otprašili su svoj set uz ovacije publike i dvostuki bis, tako da nema dileme da je ovaj koncept njihovog mentora Saše Kostića možda upravo pravi recept kako najmlađe vratiti rokenrolu.

Book&Roll Open Day #3. Rok Cirkus/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Rok Cirkus/Photo: Janko Đurić

[accordion title=’Bez njih bi bilo mnogo teže’ open=’true’]Book&Roll Open Day, koji u je ovom svom izdanju predstavljao i neku vrstu zagrevanja za Noć knjige izdavačke kuće Laguna koja je istog dana održana širom Srbije, organizovao je portal Headliner.rs. I prijatelji. Naš domaćin Mascom, Belgrade Design Disrtict, Makart, Cunami Studio, URMUS, Srednja škola Artimedia,on line prodavnica Poludela Majica, štamparija Curent, kao i portali Telegraf.rs i Noizz.rs. Hvala, prijatelji.[/accordion]

Usledile su dve nove promocije knjiga. Marko Aleksić predstavio je svoj naučno-istorijski roman “Srpski viteški kod” i odgovarao na pitanja da li je danas moguće biti vitez u Srbiji, i šta je kljuna stvar koja viteza razlikije od običnog borca…

Book&Roll Open Day #3. MArko Aleksić/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. MArko Aleksić/Photo: Janko Đurić

… dok je najpoznatiji srpski SF pisac Goran Skrobonja ovog puta napisao nešto sasvim drugačije, priču o vremenu kada je bilo lepo bliti mlad, kroz “ispovest” Lakija, frontmena benda Kalkuta, koji je osamdestih žario i palio Beogradom, da bi konačno završio daleko od Srbije i života u vremenu koje se ne može uporediti sa bilo kojim drugim.

Book&Roll Open Day #3. Goran Skrobonja/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Goran Skrobonja/Photo: Janko Đurić

S obzirom na to da je 21. juna svetski Dan muzike, Book&Roll Open Day#3 je poželo daobeleži ovaj dan tako što će odati počast po nama najbolje gitarsite svoh vremena Džimiju Hendriksu. A kako to bolje uraditi nego pozvati Freedom Hendrix Tribute bend, tri ozbiljna muzičara iz Beograda koji su, prosto reinkarnacija Džimija i njegove ekipe.

Book&Roll Open Day #3. Freedom Hendrix Trio Tribute/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Freedom Hendrix Trio Tribute/Photo: Janko Đurić

Baš tokom njihovog nastupa kiša je počela (možda to i nije tako slučajno), ali momci u muški otprašili do kraja, a svoju čast da zatvore Book&Roll Open Day #3 nisu hteli da propuste ni sjajni momci iz grupe Trnje, koji su “kidali” kao da oko njih več nisu krenuli munje i gromovi. Možda baš za spektakularan završetak jednog poglavlja priče koja, nadamo se, neće imati kraja…

Book&Roll Open Day #3. Trnje/Photo: Janko Đutić
Book&Roll Open Day #3. Trnje/Photo: Janko Đurić

Jer, uveliko ramišljamo o četvrtom delu, negde sredinom jula, ali otom potom… samo da malo uživamo u svemu lepom što se desilo u petak u Čumiću.

Jer… #rokerolsvuda

HL

Oglasi

2 KOMENTARA

  1. Goranu Skrobonji svaka čast, odličan pisac, ali ako je on naš najpoznatiji SF pisac, šta je onda Zoran Živković?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime