Novi “Prijatelji” već na meti zbog rasizma… “Prošlo je 17 godina, a vi još uvek niste stekli nijednog crnog prijatelja?”

0
160
Oglasi
Prijatelji/Photo: YouTube printscreen
Prijatelji/Photo: YouTube printscreen

Produceti dugo očekivane povratničke epizode “Prijatelja” u središtu su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvezda, spisak gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

ETO NJIH, ETO NAS, DA VIDIMO KO SE VIŠE PROMENIO… KONAČNO OBJAVLJEN DATUM PREMIJERE I TIZER ZA “FRIENDS: THE REUNION”

Gosti epizode koja se u SAD emituje 27. maja (17 godina posle posednje iz originalne serije) uključuju Malalu Jusifzai, pakistansku aktivistkinju za žensko obrazovanje i korejski pop bend BTS, ali nema crnih zvezda.

Čak i originalni crni lik iz “Prijatelja”, Rosova djevojka dr. Čarli Veler, koju glumi Aiša Tajler, neće se pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bes na društvenim mrežama, a jedan obožavalac je napisao: “Nakon što su nas uverili da u Njujorku za deset sezona nema crnaca ili smeđih ljudi, oni okupljaju 25 slavnih i nekako izbegavaju da pronađu jednog crnca”.

Uključeni su i drugi komentari: “Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crnac” i “Prošlo je 17 godina, a vi još uvek niste stekli nijednog crnog prijatelja?”.

 

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u “Prijateljima”. U knjizi “Prijatelji – Ona u seriji Friends”, autorke Kelsi Miler piše da je pomoćnica scenariste Amani Lajl zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu.

“Lajl nije verovala da je problem u brzini njenog kucanja. Mislila je da to ima više veze sa činjenicom da je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje različitosti i da se usudila da to istakne. Tokom svog rada, svedočila je Lajl, protestovala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u Prijateljima više nego jednom. Nagovarala je Čejsa i Malinsa da angažiraju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove.

Predlaganje i kritikovanje nisu bili u opisu njenog posla asistenta, ali nisu ni njihove uvrede. Verovala je da je Čejs, Malins i Rejč jednostavno ne žele u blizini. Lajl je smesta podnela žalbu “Odeljenju za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja”, navodeći da je dobila otkaz za odmazdu i na temelju polne i rasne diskriminacije i da je tokom rada na Prijateljima bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju”, piše u knjizi.

HL/Izvor: index.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime