Novi film o Spajdermenu povučen iz 10 zemalja… razlog je – poruka na zidu

0
455
A scene from 'Spider-Man: Across the Spider-Verse.' SONY PICTURES
Oglasi

Novi film “Spider-Man: Across the Spider-Verse” uklonjen je sa bioskopskih repertoara u više od 10 zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom bez objašnjenja, ali pretpostavlja se da je to učinjeno zbog bilborda na kojima se pojavljuje transparent kojim se poziva na zaštitu prava transrodnih osoba.

Kad umrem, neka mi na nadrgobnoj ploči piše – “konačno zaplet”… Preminuo scenarista “Spajdermena” Alvin Sardžent

Iako zvanično nisu navedeni razlozi, pominjanje transrodnosti u pozitivnom kontekstu molo bi da bude razlog za povlačenje filma, navodi Asošiejted pres i ukazuje da se u većini muslimanskih zemalja homoseksualnost ili transrodni identitet smatraju grehom i vide kao suprotstavljanje verskim uverenjima i društvenim normama.

PRIČA O LEGENDI… ili kako je otac Spajdermena i Hulka postao obavezni epizodista u blokbasterima

U filmu postoji kadar u kojem se vidi transparent na kojem je odštampano: “Zaštititi trans decu”, koji visi u sobi Gven Stejsi, žene pauka superheroja. Film, međutim, zasad nije zvanično zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ne očekuje se da će biti prikazan.

Ovo je prava priča o koautoru Spajdermena…  i zašto je do smrti bio u svađi sa Stenom Lijem

Prvobitno je bilo planirano da film bude prikazan na Bliskom istoku 22. juna, uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama. Film se u repertoarima pojavio tek prošle nedelje u Kuvajtu, UAE, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu, Libanu i Egiptu, ali je naglo i bez previše pompe puvučen.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime