Nova vrsta zmije otkrivena u Peruu dobila ime po – Harisonu Fordu

0
253
Harison Ford - Indiana Jones 5/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Nova vrsta zmije pronađena u Peruu nazvana je po glumcu Harisonu Fordu, koji je poznati borac za zaštitu životne sredine.

Bledožućkasto-braon zmija sa razbacanim crnim mrljama, koju su istraživači otkrili u planinama Anda u Peruu nazvana je Tachimenoides harrisonfordi.

Čuči u njemu pravi Indijana Džons… Harison Ford na snimanju petog nastavka kultne franšize spasao život snimatelju

Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je ovo otkriće podsetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svetu i da su ljudi “jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere”.

– Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život – rekao je Ford.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka.

Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu – Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Nepoznata istorija… Harison Ford radio kao roadie za The Doors: Bili su neobuzdani, posle turneje s njima poželeo sam da odem u manastir

Za razliku od lika koji tumači, Indijane Džonsa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom „brzo pronašao bliskost”.

– Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode – verovatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih – rekao je on.

Zmija Tachimenoides harrisonfordi, screenshot

Zmiju Tachimenoides harrisonfordi otkrili su istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država u peruanskom nacionalnom parku Otiši.

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime