Nik Kejv brani Morisija: Ne morate da se slažete s njegovim stavovima, ali dozvolite njegovoj muzici da živi i dalje

0
222
Oglasi
Nik Kejv/ Photo: Facebook @nickcaveofficial
Nik Kejv/ Photo: Facebook @nickcaveofficial

Nik Kejv pozvao je ljude da odvoje Morisijeve političke stavove od njegove muzike, tvrdeći da je bitno dozvoliti pevaču da kaže ono što misli.

Morisi se u poslednje vreme našao pod čestim napadima zbog svojih političkih stavova. U poslednjem intervjuu koji je dao svom nećaku izjavio je da bi kontroverzni desničar Najdžel Faraž bio dobar premijer i da je predvodnica ekstremno desne stranke For Britain, En-Mari Voters jedina političarka sposobna da ujedini britansku levicu i desnicu.

Kejv kaže da se ne slaže sa Morisijevim stavovima, ali ističe kako je opasno ne dozvoliti mu da izrazi svoje stavove. Pozvao je fanove The Smithsa i Morisija da ne odbacuju muziku ovog pevača samo zato što se ne slažu s njegovim političkim pogledima.

U odgovoru na pismo obožavaoca koje je objavio na svojoj stranici The Red Hand Flies, Kejv piše: “Stavovi i ponašanje različite su stvari – Morisijevo političko mišljenje postaje nebitno. Za kakve god besmislice se zalagao, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je napisao ogroman i izvanredan katalog koji je obogatio živote mnogih njegovih obožavalaca. To nije beznačajno. Stvorio je originalna i prepoznatljiva dela neporecive lepote koja će nadživeti njegove uvredljive političke saveze.

Kejv smatra da se Morisiju, uprkos tome što su mu stavovi neprihvatljivi, treba dozvoliti da ih izrazi, makar zato da bi im se suprostavilo te da se otkrije u kojim sve oblicima se neprijatelj može pojaviti. U suprotnom se koncept slobode govora zamenjuje predrasudama, što nas dovodi na opasan teren.

– Kao kantautor koji smatra kako pesme imaju izrazitu isceliteljsku moć, tužan sam kada pomislim da su verovatno najboljeg autora tekstova svoje generacije – čoveka koji je napisao “This Charming Man”, “Reel Around the Fountain” i “Last Night I Dreamed Somebody Loved Me” – na moralno đubrište odbacili oni koji smatraju da su te pesme nagrđene njegovim trenutnim političkim stavom. Razumem zašto ljudi tako reaguju, ali time su oni sami na gubitku -piše Kejv.

– Možda je bolje dopustiti mu da misli šta hoće i suprotstaviti mu se kad god je to moguće, ali isto tako dopustiti i njegovoj muzici da živi, imajući na umu da smo svi tek nesavršeni pojedinci skloni svojim ludostima. Trebalo bi da zahvalimo Bogu što među nama ima takvih koji stvaraju dela takve lepote koja nadilazi nešto što većina nas može i da zamisli, pa makar neki od tih istih bili žrtve regresivnih i opasnih sistema verovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=yNjz8jFYcvc

Bili Brag je nedavno kritikovao Morisija tbrdnjomi da se ovaj trudi da izda sve što je sagradio sa The Smiths, dok je Pol Benks, pevač Interpola koji ove godine nastupa na turneji s Morisijem izjavio kako se u toj priči trudi da ne razmišlja preduboko o stvarima koje nisu vezane za muziku.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime