Nergal iz metal benda Behemoth proglašen krivim za bogohuljenje… mogao bi i u zatvor

0
581
Behemoth/Photo: facebook@behemoth
Oglasi
Behemoth/Photo: facebook@behemoth
Behemoth/Photo: facebook@behemoth

Frontmen Behemotha Adam ‘Nergal’ Darski osuđen je za bogohuljenje u svojoj rodnoj Poljskoj. Nergal je optužen nakon što je 2019. na društvenim mrežama objavio sliku Device Marije pregažene njegovim stopalom.

Nergalu je naloženo da plati kaznu od 15.000 zlota (približno 400.000 dinara) i sudske troškove od gotovo 3.500 zlota (približno 95.000dinara). Međutim, predmet će ići na suđenje budući da Nergal osporava presudu. U slučaju da na suđenju ponovo bude proglašen krivim, metalcu preti kazna do dve godine zatvora.

Nakon što je objavio spornu fotografiju, konzervativna pravna grupa Ordo Iuris i organizacija poznata kao Towarzystwo Patriotyczne (u prevodu “Patriotsko društvo”) obavestile su vlasti da je Nergal “uvredio verske osjećaje četvoro ljudi”, uključujući političara iz vladajuće poljske konzervativne koalicije.

Sporna objava Nargala/Photo: printscreen
Sporna objava Nergala/Photo: printscreen

– Tokom postupka ispitane su oštećene strane koje su jasno izjavile da su im povređena verska osećanja – izjavila je Aleksandra Skrzniarz, portparolka okružnog tužilaštva u Varšavi.

Dokazi tužilaca potkrepljeni su svedočenjem “stručnjaka za verske studije” koji je proglasio “gaženje slike Majke Božje uvredom protiv verskih osjećanja”. Istraga je takođe citirala članak 196. krivičnog zakona Poljske: “Ko vređa verske osećaje drugih osoba javnim vređanjem predmeta verskog poštovanja ili mesta određenog za javne verske ceremonije, dužan je da plati novčanu kaznu ili bude lišen slobode na razdoblje do dve godine”.

Ovo nije prvi put da su se Nergal ili njegova grupa Behemoth sreli s problemima zbog arhaičnog zakona. Pre tri godine vlada je službeno optužila Nergala za merch Behemothove turneje “Republic of the Unfaithful” zbog vređanja nacionalnog grba. Najpoznatije optužbe (od kojih je kasnije oslobođen) s kojima se Nergal suočio su one za cepanje Biblije na pozornici tokom nastupa u Gdanji 2007. godine.

Nergal je nedavno prozvao poljsku vladu zbog donošenja kontroverznog zakona o gotovo potpunoj zabrani pobačaja rekavši da se zemlja “vraća u zastrašujuću, srednjovjekovnu prošlost”.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime