Nenad Vasilić & Big Bend RTS za Svetski dan džeza u Domu omladine Beograda

0
336
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Beogradska publika imaće priliku da prisustvuje koncertu poznatok kontrabasiste Nenada Vasilića i Big Benda RTS, koji DOB, Beogradski džez festival i Muzička produkcija Radio-televizije Srbije organizuju povodom Svetskog dana džeza, 30. aprila od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tradicionalno, koncert povodom Svetskog dana džeza je uvod u predstojeći, 38. Beogradski džez festival, koji će biti održan u poslednjoj nedelji oktobra.

Nenad Vasilić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Nenad Vasilić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Nenad Vasilić, priznati džez kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj muzičkoj sceni više od 25 godina. Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima – od dua do seksteta, kao i na solo nastupima.

Na koncertu u Domu omladine, Vasilićeve originalne kompozicije biće izvedene u potpuno novim aranžmanima, iz pera aranžera iz Amerike, Austrije i Srbije. Atraktivnost ovog nastupa ogleda se i u tome što je “Balkan džez“ muzika do sada u čitavom svetu veoma retko izvođena sa orkestrima Big Bend formata, a ovaj koncert će biti ujedno i svetska premijera Vasilićeve muzike u “novom ruhu“.

Nenad Vasilić studirao je na Džez akademiji u Gracu, posle čega se nastanio u Beču. Snimio je 12 albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Godine 2014. imenovan je za ambasadora za integraciju pri kabinetu kancelara Austrije, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme “Srbija stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije.

Uz podršku ovog projekta obeležio je dve decenije profesionalnog delovanja u Austriji objavljivanjem knjige nota “Songbook – 33 Original Compositions”.

Vasilić je i dobitnik nagrade “Vojin Mališa Draškoci“ za 2017. godinu, koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije. U aprilu 2020. imenovan je za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas.

Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić (promo, DOB)
Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić (promo, DOB)

Big Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda.

Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu nastavka programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Zajednička kulturna misija i visoki umetnički i stručni kriterijumi u kreiranju i izvođenju programa, predstavljaju jednu od glavnih uporišnih tačaka buduće saradnje ove dve institucije.

Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.

Tokom narednih meseci, publici će zajednički predstaviti izuzetne umetničke programe u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i online na Tickets.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime