NBG ZA HEADLINER.RS PRED KONCERT U DOB-U: Srce panka tuče nikad jače

0
217
Oglasi

Posle nekoliko dužih pauza, NBG ekipa se ponovo okupila da vrati srce panka na pank način – koncertom u Domu omladine, 29. aprila u 21 čas. Gosti na koncertu biće beogradski bend The Bite.

NBG/ Photo: Facebook @nbgpunk
NBG/ Photo: Facebook @nbgpunk

NBG je osnovan 1984. godine kao deo autentične rokenrol, pank, rep scene na prostoru između Save, novobežanijskog groblja i zemunske strane grada.

I posle 23 godine ostali su verni sebi –  čvrst stav i svest, “prljava” svirka i provokativni tekstovi kao slika vremena i sveta u kome živimo. Ali sa još jačom energijom, punim i zrelim zvukom koji nam predstavljaju u svojim novim pesmama. “Akcija”, “Vanredno stanje” i “Tebe vole blokovi” najavljuju koncerte i dugo očekivani novi album.

Photo> Promo
Photo> Promo

A ovo je njihov prvi mini intervju za Headliner.rs…

Da neki novi klinci nauče: zašto Novo Bežanijsko groblje (NBG)?

– Naziv benda je nastao slučajno, zbog autobusa koji je vozio iz Blokova do Novobežanijskog groblja. Što se nas samih tiče, mi smo prosto NBG. Neki misle da je to sktaćenica za Novi Beograd, jer smo svi živeli u blokovima. Postoje brojne asocijacije, kao već pomenuta – Novi Beograd, ali i Najbolja beogradska grupa, hahaha.

Ne menjate put? Nema komercijale, nema romantike…

– Dug je put od “Marijane” kada smo počinjali da sviramo do “Akcije”. Svirali smo da bismo izneli svoje mišljenje i stav. Posle duge pauze, shvatili smo da nismo završili priču, da još uvek imamo šta da poručimo. Nove pesme, za sada – “Akcija”, “Vanredno stanje”, “Tebe vole Blokovi”.

Od predgrupe Partibrejkersima u DOB-u, do benda sa predgrupom u DOB-u. Kakav je osećaj?

– Ne bih nas nazvao predgrupom Brejkersa, zvali su nas kao goste nekoliko puta. Uostalom, neki naši članovi su i svirali sa njima u bendu (obostrano poštovanje). Isto tako smo i mi zvali i zovemo druge bendove da nam budu gosti. Osećaj? Heroj si ako danas sviraš rokenrol.

[infobox title=’Od “Marijane” do “Akcije” ‘]

NBG/ Photo: Facebook @nbgpunk
NBG/ Photo: Facebook @nbgpunk

… Daleke 1986. godine nezavisna slovenačka izdavačka kuća objavila je kompilacijsku “crnu kasetu” na kojoj su četiri naše pesme: “Marijana”, “Beton blok”, “Slogirani testisi” i “Frka Kalis”.
S obzirom na to da su u to vreme postojale dve-tri glavne izdavačke kuće, koje su pratile mainstream bendove, a kako smo mi pripadali underground struji, za nas se sve baziralo na principu slušanja od uveta do uveta i od ruke do ruke. Što iz današnje perspektive, nije uopšte loše, naprotiv – pokazalo se kao veoma dobro. To nas je naučilo da budemo i ostanemo svoji.
Tek 1996. godine kada smo se ponovo okupili, objavili smo prvi album jednostavno nazvan “NBG”. Godine 2000. izlazi drugi album koji nam pruža mogućnost da radimo ono što najviše volimo, a to su live nastupi.
Smatramo da je svaki naš nastup značajan i važan i tako i pristupamo svakoj svirci. Trudimo se da uvek damo sve od sebe, nebitno da li je u pitanju neki manji klub ili svirka na stadionu. Ali, da ipak navedemo neke: Akademija (FLU), SKC, Kalemegdan, KST, Kuglas, Dom Omladine i nebrojene svirke po gradovima Srbije.
A sa novim pesmama (“Akcija”, “Vanredno stanje” i “Tebe vole blokovi”) i albumom, biće i novih nastupa…[/infobox]

Punk is not dead u blokovima? Ili…?

– Punk nikad nije ni bio mrtav. U Blokovima se gradi. Inače, Sava je još uvek na istom mestu, a mi volimo Blokove i oni vole nas.

Tri srpska pank benda koja mogu da napune Halu Sportova?

– Verovatno Pekinška patka, Goblini, Ritam nereda…

Pecate još?

– Naravno da pecamo… Pecaćemo sve dok ne uhvatimo zlatnu ribicu. Vidimo se 29. aprila u Domu omladine. 21 čas!

Od Marijane…

Do “Akcije”…

Cena ulaznice za concert u Domu omladine u pretprodaji iznosi  500 dinara, na dan koncerta 600 dinara. Prodajna mesta: Eventim, DD Tickets, FELIX Shop, TC Sremska, Registracija vozila Route01.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime