Naked pred koncert u Domu omladine: Beskompromisno i posvećeno radimo i puštamo život da nas nosi

0
92
NakedT Photo: Vladimir Jević
Oglasi

Grupa Naked već 18 godina sa uspehom gradi autentičnu muzičku karijeru u Srbiji i inostranstvu, ističući se kao jedan od najatraktivnijih regionalnih predstavnika world music žanra.

Sa ljubiteljima svoje muzike, prijateljima i poštovaocima, 8. marta u Domu omladine Beograda Naked će proslaviti punoletstvo, uz svojevrsnu rekapitulaciju bogatog opusa i sa mnogo specijalnih gostiju.

Sastav Naked čine naši poznati muzičari, svi odreda virtuozi na svojim instrumentima: Branislav Radojković (bas gitara), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Rastko Uzunović (klarinet, tenor-saksofon) i Đorđe Kujundžić (bariton saksofon).

Originalan zvuk ovog kvinteta čine elementi balkanskih muzičkih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih uticaja, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i mnogo improvizacije.

Photo: Promo

U susret rođendanskom koncertu, 8. marta u Amerikani DOB, porazgovarali smo sa Goranom Miloševićem i Branislavom Radojkovićem.

Kako se osećate kao punoletan bend?

Goran Milošević: – Osećaj je kao da se tek sada otvaraju vrata koja nismo mogli da dohvatimo, jer smo bili mali… Drugi osećaj je srce prepuno ljubavi, prizora, ljudi koje srećemo i koje smo sreli za sve ove godine, koncerata… I sreća, neizmerna sreća i zahvalnost nama samima, pre svega, na istrajnosti, a onda svima ostalima, prijateljima, profesionalcima i ljudima iz posla, na prepoznavanju naše ideje i muzike.

Kako teku pripreme za slavljenički koncert u Domu omladine Beograda?

Goran Milošević: – Vredno radimo u studiju, svakog dana snimamo, probamo… Pripremamo još jedan album, koji izlazi uskoro, na kome vredno radimo, miksamo, snimamo, pripremamo program nastupa, organizujemo goste – dolaze nam prijatelji iz raznih delova Evrope. Nekako je sve specijalno i posebno u ovom trenutku.

Vaša muzika je autentičan spoj mnogih elemenata – od džeza i fanka, preko roka do balkanskih (i drugih) muzičkih tradicija. Veoma su vam važni emocija i improvizacija, a svoju poetiku nazivate “srećnom tugom”. Kako vi sami doživljavate “Naked zvuk”, šta vam je najvažnije, od čega krećete kada stvarate novu kompoziciju?

Goran Milošević: – Inspiracija je na svakom našem koraku, oko nas, ovde gde živimo, na putovanjima, u susretima, trenucima… Uglavnom krećemo iz neke ideje koja počinje od melodije ili bas linije, oko koje nastavljamo da “igramo” svi, muzički, naravno… a ponekad i bukvalno 🙂 Neki ritam jurimo, probamo, pa odjednom sve klikne. Imamo neverovatne muzičare u bendu i sa lakoćom se krećemo kroz stilove, atmosfere, ritmove…

Naked/ Photo :Feliks Voloz

Jedan ste od domaćih sastava koji je ostvario izvanrednu međunarodnu karijeru. Koliko je bilo teško na tom putu – i u pogledu proboja na inostranoj sceni i u pogledu autentičnosti? Šta je ono što, po vašem mišljenju, najpre osvaja publiku koja vas prvi put čuje?

Goran Milošević: – Proboj na inostranu scenu je išao postepeno, ali stabilno, jer smo se stalno kretali i još uvek se krećemo, po šoukejs programima, festivallima, muzičkim konferencijama… da bismo na kraju i sami bili pozvani da budemo govornici. Sve to samo za sebe pokazuje naš napredak u svetu muzike, posebno na world music sceni. Mislim da publiku prvo osvaja zvuk koji dolazi od nas. Onda osećaju ludu energiju i muziku koju ne mogu da objasne “na prvu”, ali ih zaokuplja i intrigira. Posle kratkog vremena postaju fanovi do kraja života 🙂

Šta je ono što smatrate najvećim uspehom za ovih 18 godina karijere benda, a šta su još uvek neostvarene želje i ciljevi?

Branislav Radojković: – Najveći uspeh je što sve ove godine živimo svoj san i što smo ostavili za večnost neko dobro delo. Želje svakako postoje, ali ne postavljamo velike ciljeve i nemamo velika očekivanja. Beskompromisno i posvećeno radimo i puštamo život da nas nosi.

Naked/ Photo :Feliks Voloz

Kada možemo očekivati novi album?

Branislav Radojković: – Trenutno je u završnoj fazi album koji smo snimili sa mađarskom pevačicom Monikom Lakatoš i njenim triom. To izdanje se očekuje polovinom tekuće godine. Od poslednjeg izdanja se nakupilo dosta materijala, pa se nosimo mišlju da sledeće godine izađe i dupli album.

Kako će izgledati nastup 8. marta u Domu omladine?

Branislav Radojković: – Nama će sigurno biti jako emotivno, a to je znak da ćemo iscediti poslednji atom iz sebe i dati ga publici. Na bini pored nas petorice, zasviraće i naši dugogodišnji prijatelji i saradnici. Biće to jedno dvočasovno plemensko okupljanje.

Zašto publika ne sme da propusti ovaj koncert?

Branislav Radojković: – Ovo je lepa prilika da se naš sastav čuje na velikoj bini sa dobrim ozvučenjem. Inspirisani smo i uvežbani, biće dosta dobre muzike, ljubavi i Naked energije. Dobrodošli!

Ulaznice po ceni od 1500 dinara su u prodaji putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime