Najpoznatiji TV naučnik ne može da oprosti Flojdima: Napravili su haos… Ljudi, shvatite – tamna strana meseca ne postoji

0
296
Oglasi
Pink flojd/Photo: facebook@pinkfloyd
Pink flojd/Photo: facebook@pinkfloyd

Legendarni album “The Dark Side of the Moon” benda Pink Flojd, bio je prava senzacija u svetu muzike, ali je u svetu nauke napravio istinski haos.

Istaknutni naučnik i TV lice Nil Degras Tajson i danas, 44 godine posle njegovog objavljivanja, žestoko zamera bendu zbog naziva albuma.

Tajson je u jednom intervjuu izjavio da se godinama bori sa zabludama u koje su ljudi dovedeni zbog tog albuma.

The Dark Side of the Moon cover
The Dark Side of the Moon cover

– Tamna strana meseca ne postoji! Postoje bliža i dalja strana, ali svaka strana meseca prima podjednaku količinu sunčeve svetlosti. Godinama pokušavam da ubedim ljude da je tako. Godinama pokušavam da se izborim sa njihovom zabludom. Da imam vremeplov otputovao bih u prošlost i promenio ime albuma u “The Far Side of the Moon” (dalja strana Meseca). Time bih uspeo da povratim hiljade i hiljade sati svog života utrošenih na ovo – rekao je i dodao:

Poslednjim stihovima pesme “Ecslipse” sami sebi protivureče: “Ne postoji tamna strana Meseca” – kontradiktorno, zar ne? Ali, i uprkos tome zabluda ostaje, jer sledeći stih glasi da je sve mračno.

Pisac ovih stihova Geri Odriskol, inače vratar studija Abbey Road u kojem je bend snimao ovaj album je, prema rečima Rodžera Votersa, jedan od mnogih koji je doprineo uspehu ovog albuma.

Ipak, Gerijev komentar na ceo projekat bi mogao da ide Tajsonu u korist, jer vratar tvrdi da je Mesec svetao jedino zbog Sunca.

– Da nije Sunca, svaka strana Meseca bi bila mračna – “objasnio” je on.

I.N./Izvor: ultimateclassicrock.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime