Najpoznatiji sajt za recenzije filmova optužen da uzima mito… objavljen i dokaz

0
242
Rotten Tomatoes/Photo: Shutterstock
Oglasi

U javnost je isplivala optužba da portal recenzija, kritika i ocena filmova, čuveni Rotten Tomatoes prima novac kao mito od strane PR službi, kako bi davao bolje ocena filmovima.

Kako piše portal Vulture, otkrivena je i šema PR službe Bunker 15, odnosno o plaćenim recenzijama za dramu “Ofelija“, rediteljke Dejzi Ridli iz 2018. godine i smatra da se da je ovo samo jedan primer od mnogih sličnih koji su se desili.

Kakva je to serija koja je srušila streaming servis HBO Max i ima 98% na Rotten Tomatoes?

Posle prvih recenzija, koje su film dovele do skromnog rejtinga od samo 46% na Rotten Tomatoesu, Vulture piše da je Bunker 15 počeo da plaća određenim kritičarima da objavljuju pozitivne kritike za 50 dolara po jednoj. Firma je takođe, kako se navodi, lobirala kod jednog kritičara da promeni svoju negativnu recenziju u pozitivnu.

Kako se vidi, ova šema je uspešno funkcionisala pa se pomenuta “Ofelija“ popela na 62% rejtinga, a sledećeg meseca, IFC Films je objavio da je kupio film za distribuciju.

@moviesaretherapy Rotten Tomatoes is taking money for movie reviews. #fyp #foryou #movies ♬ original sound – Kit Lazer

Bunker 15 je, sa svoje strane, negirao optužbe, dok se osnivač Daniel Harlov i oglasio za pomenuti portal:

– Imamo hiljade pisaca na našoj listi za distribuciju. Mala šačica je postavila poseban sistem gde filmski stvaraoci mogu sponzorisati ili platiti da bi pregledali film.

Najskuplji film svih vremena, a ima samo 33% na Rotten Tomatoes… Gde su pogrešili?

Kako Vulture dalje primećuje, Rotten Tomatoes je postao neverovatno uticajan zbog čega se pretpostavlja da većina PR službi zbog pomocije filmova radi upravo sličnu stvar.

Navedeni film je čak manje poznat, ali je upao u centar pažnje, zbog čega se postavlja pitanje koliko ovakvih situacija je prošlo neopaženo, sa ko zna kakvim “festivalskim“ i “autorskim“ filmovima godinama unazad.

Ovo je najbolji horor svih vremena… barem tako tvrde kritičari sa sajta Rotten Tomatoes

Mnogi autori i reditelji današanjice su veliki protivnici Rotten Tomatoes agregata ocena. Pol Šreder je u svojim skorašnjim izjavama bio najglasniji:

– Studiji nisu izmislili Rotten Tomatoes, i većina njih to i ne voli. Ali sistem je pokvaren. Publika je postala gluplja. Obični ljudi više ne čitaju recenzije kao nekada. Rotten Tomatoes je nešto što studiji mogu da nameste i sa čime mogu da se igraju. I to i rade – rekao je Šreder.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime